Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.06. 14:47

Kaláka: várépítés alatt és után

Miskolc - Mindenképpen Miskolcon kellene tartani a Kaláka fesztivált - értenek egyet levelezőink.

Miskolc - Mindenképpen Miskolcon kellene tartani a Kaláka fesztivált - értenek egyet levelezőink.Lapunk levelező fórumán, az Agorán többen is aggódnak a Kaláka Fesztivál sorsáért, illetve hogy el ne veszítse a város a Kalákát. A napokban Gryllus Dániel az jelentette ki: ők szeretnék Miskolcon, de legalább a régióban tartani a fesztivált. Beszélgetésünkből és az együttes sajtóközleményéből is inkább arra lehet következtetni: nem az eddigi helyszín, vagyis a Diósgyőri vár felújításának két évére keresnek csupán átmeneti helyszínt. („Természetesen az eddigi 31 fesztivál is nagyon fontos volt nekünk, hiszen ezért szerveztük, de az idei azért kicsit más lesz, mint a többi, mert utolsó alkalommal leszünk a megszokott helyszínen, a Diósgyőri várban. Jövőre rekonstrukciós munkák miatt átmenetileg bezárják a műemlék épületet, és ezért új helyszínt keresünk a rendezvénynek” – mondta Gryllus Dániel, a fesztivál művészeti vezetője.”)

Tapolca? Pereces? Csanyik?

Levelezőink több helyszínt is ajánlottak. Felmerült Tapolca, esetleg az avasi kilátó és környéke, továbbá Pereces a szabadtéri színpadaival. Egy másik ötlet szerint „ott a Csanyik, a Folk fesztivált is ott rendezik meg”.

A városházi szóvivő, Dobos Tímea azzal biztatott: a tárgyalások megkezdődtek az ügyben.

Csütörtökön tárgyalnak

Ennek kapcsán tettük fel számára további kérdéseinket. A válaszból kiderül: Gryllus Dánielt csütörtökön várják a polgármesteri hivatalba, ahol Rostás Lászlóval, Miskolc főépítészével és Kriza Ákos polgármesterrel tárgyal a lehetséges helyszínekről. A tárgyalást követően sajtótájékoztatót tartanak. A szóvivő leszögezte: a várban az átépítés során nem csökken a fellépésre szolgáló hely. Megjegyezte azt is: a tervet Gryllus Dániel is megkapta.

„A város is azt szeretné, ha a Kaláka itt maradna. Ezért minden segítséget megad a fesztivál szervezőinek. Ezért is ülnek le csütörtökön és beszélik át, hogy melyek lehetnek azok a helyszínek, melyek hangulatukban nem nagyon térnek el a várétól. Tehát erre az átmeneti időre is megtaláljuk a módját annak, hogy a fesztivál városunkban maradjon. Két év múlva pedig a megújult Várban léphetnek fel újra” – tette hozzá a szóvivő. Ebből az derült ki számunkra, hogy a városvezetésben realitásként fel sem merül, hogy végleg elveszítheti Miskolc a Kalákát, s az ezzel járó hírnevet, önbecsülést. A város lehetséges ajánlataira vonatkozóan konkrétumot egyelőre nem sikerült megtudnunk.

ÉM-SzK


Július 7-én, csütörtökön 17 órától a Nyilas Misi Ház udvarán veszi kezdetét a 32. Kaláka Fesztivál.


Miskolc - A Kaláka Fesztiválra mint a 32.-re, nem mint az utolsóra készülnek Gryllusék.


Miskolc - Júliusban rendezik utoljára a Kaláka Fesztivált a megszokott helyén, a Diósgyőri várban. Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei rendezvényén az elmúlt 31 év során több mint negyedmillió néző volt és közel ötezren léptek fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!