Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.30. 13:25

Már repkednek a pollenek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hamarosan itt a parlagfűszezon, de az irtással még nem mindenki végzett.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hamarosan itt a parlagfűszezon, de az irtással még nem mindenki végzett.Aki allergiás a parlagfű pollenjére, jobb, ha készül, mert az Aerobiológiai Hálózat adatai szerint a gyomnövény pollenszemei július második hetétől országszerte jelen vannak a levegőben. Bár ezekben a hetekben az esőzések következtében a parlagfű pollenkoncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet, azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával pollenszórása felerősödik, és augusztus elején várhatóan elindul a parlagfűszezon.

Nem kaszáltak

Az allergiások bizonyára elégedettek lennének, ha június 30-áig, a parlagfű-mentesítés törvényben előírt határidejéig mindenhol megtörtént volna a gyomnövény kaszálása, irtása. Ez azonban nincs így, tudtuk meg Zsolnai Gábortól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának osztályvezetőjétől. Eddig a megyében 40 olyan területet (kis és közepes nagyságú foltot) találtak a "bemérést" végző földhivatalok szakemberei, melyen a parlagfű háborítatlanul növekszik és hamarosan virágzik. Az ilyenkor szükséges intézkedések természetesen megtörténtek, a földtulajdonosok ellen elindult a hatósági eljárás. Ennek keretében értesítést kaptak a parlagfű-mentesítés elmulasztásáról. Az értesítés mellé növényvédelmi bírság is jár, mely a terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Augusztus közepére

A tarlókon, művelésből kivont területeken közérdekű védekezést (ismertebb nevén kényszerkaszálást) rendelhet el az igazgatóság, megyénkben a kényszerkaszálás a jövő héten indul, tudtuk meg Zsolnai Gábortól, aki még hozzátette: számításai szerint az idén az igazi parlagfűszezon augusztus közepére várható, ekkor ér ugyanis a gyomnövény a tömeges virágzás stádiumába.

Az osztályvezető jelezte: parlagfűvel fertőzött területekről bárki bejelentést tehet. Belterületeken az illetékes önkormányzatnál, mivel itt a jegyző hatásköre a parlagfűvel kapcsolatos intézkedés, külterületen pedig a személyesen vagy telefonon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságánál.

- ÉM-HE -


Ha jelentkeznek a tünetek

A megyei kórház fül-orr-gégészetén még nem érzik a parlagfűszezon közeledtét, tudtuk meg dr. Makó Lőrinc szakorvostól. Tapasztalatai szerint, ha a július vége száraz és meleg, az allergiaszezon már ekkor elkezdődik, de most a csapadékos, hűvös időjárás miatt valószínűleg augusztus-szeptember-októberre tolódik a parlagfű pollenszórása. Jó tanácsként javasolta, hogy az allergiások már a szezon előtt két héttel kezdjék el szedni gyógyszerüket. Aki pedig allergiás tüneteket észlel (orrfolyás, tüsszentés, szemviszketés, -pirosodás, torokkaparás) forduljon orvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszerek nem veszélyesek, tudtuk meg a szakorvostól, azok antihisztamin tartalma csökkenti a tüneteket. Hatásos lehet a naponta többszöri, alapos, langyos vizes öblögetés, vagy a tengeri sós orrspray használata is.

Parlagfűvonalak

Parlagfűvonal Miskolcon: 46/507-049

Bejelentés a megye külterületeiről: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

Cím: 3526 Miskolc, Blaskovics u. 24.

Telefon: 06-46/503-400

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!