Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.27. 14:56

MSZP: Milyen út visz majd Európa Kulturális Fővárosába?

Miskolc - Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Mi köti majd össze Miskolccal? – kérdezi az MSZP.

Miskolc - Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Mi köti majd össze Miskolccal? – kérdezi az MSZP.

Mikor Miskolc pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre, együttműködési megállapodást kötött Kassával – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Fedor Vilmos szocialista önkormányzati képviselő. Folytatta: ez az együttműködés fordítva is létrejött, mikor Kassa pályázott. A szlovák város sikeresebb volt, mint Miskolc, nekik sikerült elnyerniük a címet, amit 2013-ban viselhetnek – hangsúlyozta. Ezenkívül a két város – Miskolc és Kassa – 2009-ben 176,5 millió eurós pályázatot nyert egy határon átnyúló együttműködésre, mely hét évre szól – ismertette.

Fedor Vilmos szerint a jelenlegi városvezetésnek ezekre építve kellene folytatni a testvérvárosok közötti kulturális munkát, de úgy tűnik – folytatta – az elmúlt hónapokban ilyen témában nem volt hivatalos tárgyalás az önkormányzat részéről Kassával. Hangsúlyozta: nem mi teszünk szívességet.

Tompa Sándor szocialista önkormányzati képviselő az autópálya hiányát is kiemelte, mint mondta: ez minden szempontból hátráltatja a magyar-szlovák kapcsolatokat. Ráadásul – folytatta – a napokban napvilágot látott autópálya-fejlesztési program is csak 2015 utánra tervezi a Miskolc–Szikszó közötti fejlesztést. Az M30-as vége pedig, azaz a Tornyosnémeti és a határ közötti hazai szakasz csak 2014-re készül el, míg a szlovákok 2013-ig megépítik a határig saját autópályájukat, az R4-et – mondta Tompa Sándor.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!