Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.26. 15:33

Nyolc épület újul meg Miskolcon az idén

Miskolc - <a href="http://www.boon.hu/szemere-utca-vigyazat-omlasveszely/1746842" target="_blank">"Vigyázat, omlásveszély!"</a> - írtuk tegnap a Szemere utcai állapotokról. Olyan miskolci épületekről, melyek egyébként védettséget élveznek, hiszen "épített örökségi értékek". Rostás László főépítész és Dobos Tímea szóvivő az ügyről!

Miskolc - "Vigyázat, omlásveszély!" - írtuk tegnap a Szemere utcai állapotokról. Olyan miskolci épületekről, melyek egyébként védettséget élveznek, hiszen "épített örökségi értékek". Rostás László főépítész és Dobos Tímea szóvivő az ügyről!

"Az önkormányzatnak természetesen vannak tervei arra, hogy ne csúfíthassák tovább Miskolc utcáit lerobbant, elhanyagolt épületek." - nyilatkozta a Borsod Online-nak Rostás László, Miskolc főépítésze. "A törvény egyértelműen forgalmaz a magántulajdonban lévő ingatlanokkal kapcsolatban. A tulajdonosnak nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak, ezek szerint pedig a közterület felé eső oldalt olyan állapotban kell tartani, hogy az a közérdeket ne sértse, vagyis helyre kell állítani azokat. Ez a magán parkolókra is vonatkozik. Nem megengedhető, hogy a nem megfelelő minőségű kerítés, vagy rendezetlen terület csúfítsa Miskolc köztereit. A város felmérte a problémás területeket, ingatlanokat és megoldást keres arra, hogy az ilyen területek és épületek rendezett állapotba kerüljenek."

Homlokzat-felújítások és portálcserék is

Dobos Tímea, Miskolc város szóvivője szerint az életveszély elhárítására az önkormányzat felhívja a tulajdonos figyelmét, és kötelezi arra, hogy tegye rendbe az épületet, ha ezt nem teszi meg akkor az önkormányzat elvégzi a munkát, aminek költségeit behajtja.

"Az Integrált Városfejlesztési Stratégia első ütemébe a homlokzat-felújítások, portálcserék is beletartoznak." - mondta Dobos Tímea. "A városrehabilitáció részeként nyolc épület újul meg Miskolcon az idén. Ebből hét önkormányzati, a nyolcadik pedig vegyes tulajdonban van. Azok az épületek újulnak meg, melyek rossz állapotban vannak. Megújul a Hunyadi utca 5. szám alatti épület is, ott a földszinti portálok cseréje történik majd meg az eredeti állapotnak megfelelően. Ezek 100 százalékban önkormányzati tulajdonú házak. A Széchenyi 27, 31 szám alatti épületeknél a homlokzat és portálfelújítás végeznek. Több Ady Endre utcai ingatlannál – a Búza tér felé haladva a homlokzatfelújításon túl a korábbi díszítő elemeket is visszaépítik a régi, fennmaradt képek alapján. Ezeket annak idején anyagi okok miatt távolítottak el, később nem volt pénz azok helyreállítására, restaurálására. Az utcafront megújul a Széchenyi utca 19. szám alatt található épületen, közismertebb nevén a Weidlich-palotán. Ez utóbbi társasház ugyan vegyes tulajdonú, de kiemelt műemlékvédelem alatt áll, ezért lehetett bevonni a programba. Új arculatot kap a sétálóutcára és az Antall József parkra néző homlokzat is."

394 millió forintból

Miskolc város szóvivőjétől megtudtuk azt is, hogy teljesen felújítják a Széchenyi 61. szám alatt található ingatlant is, és ez érinti az 59. számot is, ami ugyan nem önkormányzati tulajdonú de, egy épületről van szó, így ez utóbbi is olyan homlokzatot kap, mint a mellette lévő önkormányzati tulajdonú 61 szám. Lesznek apróbb munkák is a főutcai épületeken: mint például nyílászáró-, vagy portál cserék, hogy ezek a főutcai épületek kiadhatók legyenek. Összesen 394 millió forintot költ ezekre a munkálatokra a város, ennek a fele uniós forrás. Vagyis az önkormányzat a saját épületeit rendbe teszi, de közben hatósági úton fellép azokkal a tulajdonosokkal szemben is, akik kötelezettségüknek nem tesznek eleget. Ez azonban az adófizetők pénzéből történik, hiszen az önkormányzat saját költségén teszi rendbe ezeket az épületeket, amit utána bár igyekszik behajtani a tulajdonoson, de kérdés, hogy mekkora sikerrel. 

Magánkézben vannak

A Szemere úti ingatlanok, a Szemere út 6, 8 és 14 kivételével- magánkézben vannak. - árulta el Dobos Tímea. A Szemere 6 és 8 szám alatti ingatlanok az Uitz B. út és Széchenyi útkereszteződések között helyezkednek el. Az épületek nem romosak. A Szemere 14 szám alatti ingatlant a Fehér Holló patika bérli, és nem romos. A BOON hétfői cikkében szerepelő ingatlanok mindegyike magánkézben van, ugyanakkor a Szemere út 20 alatti társasház információink felújítási tervvel és építési engedéllyel rendelkezik.

(JLI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!