Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.25. 14:16

Diákok utazása az MVK Zrt. járatain

Miskolc - Az általános iskolások érvényes jeggyel vagy diákbérlettel utazhatnak az MVK Zrt. járatain. A diákbérlet lehet csak villamosra, valamint villamosra és buszra egyaránt érvényes ( havi vagy 30 napos). A diákigazolványhoz tanuló bérletszelvényt váltva lehet utazni, külön bérletigazolvány készítése nélkül. A szelvényre a legelső utazás megkezdése előtt rá kell írni a diákigazolvány számát.

Miskolc - Az általános iskolások érvényes jeggyel vagy diákbérlettel utazhatnak az MVK Zrt. járatain. A diákbérlet lehet csak villamosra, valamint villamosra és buszra egyaránt érvényes ( havi vagy 30 napos). A diákigazolványhoz tanuló bérletszelvényt váltva lehet utazni, külön bérletigazolvány készítése nélkül. A szelvényre a legelső utazás megkezdése előtt rá kell írni a diákigazolvány számát.

Az általános iskolák első osztályosaival kapcsolatosan az alábbi gyakorlatot alkalmazzuk. Amennyiben az oktatási intézmény a diákigazolványt nem tudja időben kiadni, az átmeneti időszakban a bérletszelvényen a gyermek nevét kell feltüntetni, és így a szelvény az érvényességi idejének végéig használható lesz. Az ilyen bérleteket 2011. október 10-ig fogadják el jegyellenőreink. Ezen az időpontot követően - az érvényes diákigazolvány kiadásáig - az iskola által kiadott személyi kártyával lehet igazolni a tanulói jogviszonyt.

A középiskolák első osztályába lépők - ha az új iskolában az új diákigazolványukat még nem kapták meg - a korábbi érvényes diákigazolványukkal 2011. november 5-ig utazhatnak. A felsőoktatásban első évet kezdők esetében ugyanez a helyzet.

Miskolc Kártyával kedvezményesen

A Miskolc Kártyával rendelkező tanuló-hallgató(k) kedvezményes tanuló villamos havibérletet, tanuló villamos 30 napos bérletet, kombinált tanuló havibérletet vagy tanuló arcképes kombinált 30 napos bérletet válthatnak. A Miskolc Kártya tanulók esetében a tanuló bérletszelvény és diákigazolvány bemutatásával együtt jogosít fel a közösségi közlekedési szolgáltatás kedvezményes igénybevételére. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az MVK Zrt. a Miskolc Lakossági Kártyával történő bérletkedvezmény igénybevételének lehetőségét 2011. december 31-ig tudja biztosítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a havi bérletek esetében a 2011. decemberi havi bérletek, a 30 napos bérletek esetében pedig legkésőbb a 2011. december 1. kezdőnappal váltott bérletek tekintetében érvényesíthető a Miskolc Lakossági Kártyával igénybevehető kedvezmény.

„MÁK-os igazolvány"

A Magyar Államkincstár által kiadott hatósági igazolványokkal („MÁK-os igazolvány") az alábbi módon lehet utazni: a jogosultak a kedvezményre való jogosultságot a Magyar Államkincstár által kiadott új típusú hatósági igazolvánnyal igazolhatják. A kedvezmény a sorszámozott igazolvány és a tulajdonost igazoló személyi igazolvány vagy egyéb személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával együtt érvényes. Az MVK Zrt. jegyellenőrzésre feljogosított dolgozói a régi típusú hatósági bizonyítványokat nem fogadják el, hanem bevonják azokat, valamint tájékoztatják a régi okmánnyal utazót arról, hogy bérletbemutatási díj ellenében az intézkedéstől számított 30 napon belül bemutathatja az új típusú igazolványát a Közönségszolgálati Irodában (Miskolc, Szemere utca 5. Tel:46/504-810). Ennek elmaradása esetén pótdíjazási eljárás indul.

A diákigazolványok érvényességi idejével összefüggésben az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket

 

A kedvezmények a diákigazolvány érvényességi ideje alatt, de legkésőbb a tanévre, illetve a tanév II. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév októberi, a tanév I. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév márciusi bérletszelvény érvényességi idejének lejártáig vehetők igénybe.

A diákigazolványok érvényesítését a kiadó intézmény végzi a diákigazolványokkal együtt részére megküldött hologramos érvényesítő matrica felragasztásával. Az érvényesítő matrica tartalmazza az igazolvány érvényességének időtartamát.

Az érvényesítés határideje: közoktatási diákigazolvány esetében október 31-e, felsőoktatási diákigazolvány esetében az I. félévre érvényes érvényesítő matricával október 31-e, a II. félévre érvényes érvényesítő matricával március 31-e.

A tanköteles kor felső határát be nem töltött tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő év október 31. napjáig, amelyben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti. A tanköteles kor megállapítására a diákigazolványon szereplő születési dátum szolgál.

A tanulói, illetve hallgatói jogviszony szünetelésének ideje alatt (kivéve a jogviszony megszűnésétől az érvényességi idő lejáratáig terjedő időszakot) a kiadó intézmény nem ad ki és nem érvényesít diákigazolványt.

A 10 év alattiak kedvezményes utaztatása

Az általános iskolák alsó tagozatosainak részére rendszeresített bérletszelvény árának részbeni vagy teljes mértékű megtérítését a bérlet megvásárlását követően utólagosan a helyi önkormányzat rászorultsági alapon biztosítja.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak az önkormányzat által folyósított támogatásban (szociális segélyben) részesülő családok gyermekei részére van lehetőség ilyen bérlet megvásárlására.

A támogatás mértéke: - a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők esetén a bérlet árának 100%-a , - akiknek a családjában ez egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150% -át nem haladja meg azoknak pedig a bérlet árának 70 %-a.

Amennyiben a gyermek a támogatotti körbe tartozik a szülőnek „ általános iskola alsó tagozatos tanuló kombinált bérlet " elnevezésű bérletszelvényt kell vásárolnia, melynek árát az említett mértékben az iskola utólag a bérlet leadását követően megtéríti. Ennek módjáról az iskolákban kell érdeklődni.

A tárgyhavi bérletszelvények a következő hónap 5-éig érvényesek, a következő havi bérletszelvények értékesítését pedig előző hónap 27. napjától kezdjük meg. Ezért javasoljuk, hogy a lejárt bérletszelvény iskolához történő leadása előtt vásárolják meg gyermekek részére a következő havi szelvényt az esetleges problémák elkerülése végett.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Felsőzsolcára közlekedő autóbuszjáratokon 90%-os kedvezmény vehet igénybe: a nappali és esti tagozatos tanuló az iskola és lakhely között valamint A nappali és esti tagozatos tanuló a középiskola végéig iskola-lakhely közötti utazásra.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, is a levelezős és távoktatásban résztvevő hallgatók a diákedvezmények igénybevételére nem jogosultak.

MVK Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!