Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.03. 12:48

„Elkobozták az emberek megtakarításait”

Miskolc - A kormány eddigi intézkedéseit, a devizahitelesek ellehetetlenítését bírálták a szocialisták.

Miskolc - A kormány eddigi intézkedéseit, a devizahitelesek ellehetetlenítését bírálták a szocialisták.

A Fidesz három legfontosabb választási ígéretét – adócsökkentés, közbiztonság javítása, munkahelyteremtés – kérte számon szerdai sajtótájékoztatóján Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke. Szerinte a kormány kriminalizálja a politikai közéletet, míg az embereket valóban érintő problémákkal nem foglalkozik. Beszélt arról is, hogy a 2010-es kormányváltáskor 77 százalékon volt az államadósság mértéke, míg egy évvel később 81 százalékra nőtt. Hozzátette: ezért a Fidesz elkobozta az emberek magánnyugdíj-pénztári megtakarításait, hogy ebből az adósság mértékét a kormányváltási szintre csökkentse. Azt is elmondta – az ügyészség honlapján található adatokra hivatkozva –, hogy a szocialisták kormányzásának elmúlt 8 évében soha nem volt olyan magas a bűncselekmények száma, mint a Fidesz-kormány alatt 2010-ben.

Három javaslat

Dr. Varga László, a párt elnökhelyettese arról beszélt, hogy a devizahitelesek terheire a kormány csupán tüneti kezelést nyújt. Mint mondta: a Fidesz, a választásokkor, azt ígérte, megmenti a devizahiteleseket, ennek ellenére az uniós elnökség alatt sem sikerült ezzel a problémával foglalkozniuk. Ezért a szocialisták három javaslatot tettek az Európai Bizottság felé: a bankok a hitelezéssel járó adminisztratív költségeket ne devizában, hanem az adott ország nemzeti valutájában számolják fel, a meghatározott árfolyamkockázat felett az árfolyam elszabadulásának terhét a bank és az adós közösen viselje, valamint az európai jogszabály tiltsa meg az egyoldalú szerződésmódosítást – ismertette dr. Varga László.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!