Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.08.13. 18:33

Gyuvecs csilis babbal Emődön

Emőd - Több mint negyven csapat indult a VII. Nemzetközi Alföld-Bükkalja Főzőversenyen Emődön.

Emőd - Több mint negyven csapat indult a VII. Nemzetközi Alföld-Bükkalja Főzőversenyen Emődön.A versenyre – amit szombaton rendeztek meg a polgármesteri hivatal melletti füves-ligetes területen – három kategóriában lehetett nevezni, tárcsán készülő vagy bográcsos ételekkel, illetve süteményekkel, de alig volt olyan csapat, ahol ne lett volna mindenből; bográcsban főtt húsokhoz több helyen tárcsán sütött zöldségek adták a köretet, míg az otthonról hozott meggyes pite volt a desszert.

Két egyforma – vagy legalábbis egymásra hasonló étel – nem készült, minden csapat vitt bele egy kis „huncutságot”, csavart. Az önkormányzat dolgozói „hivatali gulyással” neveztek. Tóthné Bodnár Irén, a város címzetes főjegyzője elmesélte, hogy amikor a főzőhelyeket végigjáró versenybírók – a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjaiból álló szakavatott zsűri tagjai – megérkeztek hozzájuk, egyből azt kérdezték, mitől lesz hivatali egy gulyás, talán nincsen benne hús? Bár az önkormányzatoknak valóban egyre kevesebb a pénze, azért az emődi „hivatali gulyás” pontosan úgy készül, mint a hagyományos – nyugtatott meg a főjegyző asszony: alapjaiban véve egy pörkölt krumplival.

Két különböző chilis bab

Népszerű versenyétel volt a csilis bab, amivel két helyen is találkoztunk – ám azt kell mondjuk, még csak nem is hasonlítottak egymásra. Az egyiket a város fiataljai főzték, akik hol egy tányérért, hol egy kanálért szaladtak haza, ám a végeredmény megfelelt a csilis babbal szemben támasztott követelményeknek: enyhén csípett, volt benne bab, kukorica meg hús, és a népes társaság tagjai gyorsan elteltek a sebesen készülő, „falós” étellel.

Az Iránytű csilis babja már rafináltabb volt. Először is nem volt olyan sűrű, és nélkülözte a kukoricát, ám a hús komolyabb szerephez jutott benne. Fekete Lászlóné, Katika volt a főszakács, elmondása szerint gyerekei nagyon szeretik a készen kapható csilis bab fűszeralapot; ezzel bolondította meg a három és fél kiló sertéscombból készült hosszú levő pörköltöt, amibe aztán belekerült a bab is.

A főzőversenyre érkeztek a határon túlról is, a Zenta mellett lévő Felsőhegyről jött csapat – Gergely Gyula és Ősz Szabó Ferenc feleségestől – gyuvecset (lecsós csirkepörkölt házi tarhonyával) készített, ami a főzés utolsó fázisában hozzáadott zöldségfélék hatására kapja meg jellegzetes ízét.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!