Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.23. 14:50

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat soros ülését megelőzően ünnepélyes keretek között mutatta be az Alaptörvény Asztalát

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala felállította az „Alaptörvény Asztalát”, amelyen megtalálható az Alaptörvény, valamint az elhelyezett igénylőlapok, amelyek kitöltésével személyre szóló, az Országgyűlés elnökének aláírásával ellátott, ingyenes példány igényelhető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala felállította az „Alaptörvény Asztalát”, amelyen megtalálható az Alaptörvény, valamint az elhelyezett igénylőlapok, amelyek kitöltésével személyre szóló, az Országgyűlés elnökének aláírásával ellátott, ingyenes példány igényelhető. A polgárok az Alaptörvény megrendelőlapjának kitöltésében segítséget kapnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatalának első emeletén, a Díszterem előtti aulában tekinthető meg az Alaptörvény Asztala, előtte azonban, egy héten át, jövő hét péntekig a Hivatal bejárata előtt. Ezen a helyen két huszár tiszteleg az Alkotmány Asztala mellett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés az esemény után rendes ülésén egyebek mellett meghallgatta a Borsod-Abaúj-Zemplén megye tömegközlekedési helyzetéről szóló tájékoztatót. Eszerint a vasúti közlekedést érintően 2020-ig nem várható nagyobb vasúti pályafelújítás a megyében, tervezett feladat a Mezőkövesd-Füzesabony közötti teljes vasúti pályacsere, valamint a Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás II. átmenő fővágányának átépítése. A Borsod Volán Személyszállítási Zrt. vezérigazgatója, Sárközi György tájékoztatójából egyebek mellett kitűnik: megújult a társaság kazincbarcikai autóbusz állomása és utas-tájékoztatási rendszere. Hasonló fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben a miskolci, kazincbarcikai, ózdi, tiszaújvárosi, mezőkövesdi, encsi és edelényi autóbusz-állomásokon is.

A Közgyűlés hozzájárult, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházból 27 pszichiátriai rehabilitációs, 11 pszichoterápiás rehabilitációs ágy, valamint 14 nappali kórházi ágy kapacitás kerüljön átadásra a MISEK Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. számára a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése” című pályázaton való nyertesség esetén.

A Közgyűlés döntött arról, hogy az ellátandó feladatok változása miatt 5 fő létszámcsökkentést hajt végre a Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégiumban.

A Közgyűlés elfogadta az Ideiglenes Bizottság által készített Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Középtávú Közrendvédelmi Programját. Eszerint megyénkben az elmúlt évtizedben fokozatosan romlott az állampolgárok szubjektív biztonságérzete, annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák kevés helyen jeleznek negatív tendenciákat, általában stagnálást, helyenként javulást mutatnak. A Program alapvető célja, hogy képet nyújtson a közbiztonság jelenlegi állapotáról, programelemei pedig kézzelfogható módon járuljanak hozzá a közrend, közbiztonság javításához, figyelembe véve a Megyei Önkormányzat és a megvalósításban közreműködő önkormányzatok, rendőri és egyéb szervezetek adottságait és lehetőségeit. Program kiemelten fontosnak tartja, hogy a közterületen végzett rendőri ellenőrzési tevékenység óraszámát növelni lehessen megyénk településein.

A Közgyűlés egyetértett azzal, hogy a határon átnyúló gazdasági és társadalmi, közlekedési, logisztikai, környezetvédelmi, kulturális, oktatási, sport és egyéb kapcsolatok fejlesztése céljából Együttműködési Megállapodást köt a Kárpátaljai Megyei Tanáccsal.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!