Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.12. 18:36

A fa alá kerül a miskolci villamos?

Miskolc - Ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzési törvénynek – mondta Komoróczy Imre, a Zöld Nyíl projektigazgatója.

Miskolc - Ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzési törvénynek – mondta Komoróczy Imre, a Zöld Nyíl projektigazgatója.Ezt azután nyilatkozta az Észak-Magyarországnak, miután kiderült, a negyedik villamos tender döntését is megtámadta két, a pályázaton nem nyert cég. A projektigazgató Miskolc mellett Debrecent hozta példaként, azzal érvelve, hogy a közbeszerzési törvény visszásságai miatt a két városban összesen 49 villamostól eshetnek el, nem beszélve arról, hogy a támogatás erre szánt összege, is veszélybe kerülhet. Az idő ugyanis sürget, az eredeti terv szerint 2013. év elejéig már új villamosok érkezhettek volna a városba, a közbeszerzési eljárások megtámadása miatt ez a mostani végeleges időpont (2014. december 31.) is kérdéses lehet.

Mit tehet a város, a projektigazgatóság élhet-e viszont perrel? Hiszen a felújított sínen addig is a régi szerelvények járnak, amelyek amortizálják a pályát.

Kit pereljünk? – tette fel a kérdést a projektigazgató. Hozzátette: a harmadik tender ügyében tavaly például a Fővárosi Bírósághoz fordultak, de csak most októberben lesz a második tárgyalásuk. Nincs eszköz a kezünkben – hangsúlyozta. Így a gyártók sem járnak jól, nekik az lehetne az érdekük, hogy pályáznak és gyártanak – vélekedett. De azt is hangsúlyozta: a cégeknek odafigyeléssel kell pályázatot írniuk, és olyanoknak kellene indulni a tenderen, akik rendelkeznek az elvárt referenciákkal – fogalmazott.

Azt is elmondta: a közbeszerzési eljárás ellehetetleníti az Ajánlatkérőt, miközben kiszolgáltatja őket az Ajánlatadóknak. Példaként említette: lehetséges az, hogy érvénytelen pályázatot adó Ajánlatadó, támadhassa az érvényes Ajánlatadót.

Most két cég élt jogorvoslattal: a Solaris és a Ganz-Skoda. A Közbeszerzési Döntőbizottság az eljárás megindításáról a napokban dönt. Komoróczy Imre szerint, amennyiben a Közbeszerzési Döntőbizottság döntése pozitív lesz, lehet, hogy karácsonykor, a fa alatt lesz aláírt szerződés.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!