Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.18. 11:05

Arcok a megyéből: Varga Béla az „óriáskönyv” atyja

Színpetri - Papírmúzeum is várja a látogatókat a világ legnagyobb könyve szomszédságában.

Színpetri - Papírmúzeum is várja a látogatókat a világ legnagyobb könyve szomszédságában.

Varga Béla tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy arnóti tapétakészítő üzemében elkészítette a világ legnagyobb könyvét, amelynek lapjai 4,1 méterszer 3,6 méteresek, súlya 1420 kilogram, és 346 oldalból áll. Hogy a nyomtatvány tényleg a földkerekség legnagyobbja, a Guinness-bizottság hivatalos okirata bizonyítja. A könyv címe: Törékeny természet. Az Aggteleki Nemzeti Parkról szól, annak barlangrendszerét, épített környzetét, természeti kincseit mutatja be.

Varga Bélától megtudtuk, hogy az óriáskönyv ötlete önmagáé és a papírtudományokban magas szinten jártas fiáé, Varga Gáboré volt. Céljuk az volt, hogy a nemzeti parknak még több látványossága legyen. Ugyanis a világ legnagyobb könyve ma már az Aggtelek közeli Színpetriben tekinthető meg, az ottani vízimalom mellett erre a célra kialakított speciális épületben.

A különleges alkotás elkészültén 26 ember dolgozott. Ezidáig egy libanoni mű volt a világ legnagyobb könyve.

Papírmalom a Jósva-patakon

A világ legnagyobb könyvét elkészítő Varga Béla és fia a látványosságra egy egész látványosságfolyamot épített rá: Színpetriben – a História-völgy projekt keretén belül – élő papírmúzeumot és papírmalmot hívtak életre létre. A Jósva-patak völgyében található Színpetri eleve az Aggteleki Nemzeti Park részét képezi. A nagy könyv mellett, a vízimalomban interaktív módon mutatják be a papírkészítés folyamatát, a nyomtatást, kialakulásának történetét, a papírmerítést, a betűszedést és a vízenergia felhasználását is. Rekonstruálják azt a XV. századi, gutenbergi nyomdagépet is, amin az első Biblia készült.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!