Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.16. 19:50

Eljutási verseny: Újra a drótszamár győzött

Miskolc - A hagyományos eljutási versennyel vette kezetét az idei Mobilitás Hete miskolci rendezvénysorozata.

Miskolc - A hagyományos eljutási versennyel vette kezetét az idei Mobilitás Hete miskolci rendezvénysorozata.

Az első – 2001-es – Miskolci Mobilitás Hete megrendezése óta hagyomány, hogy nyitányként eljutási versenyben mérik össze erejüket a város közútjan a legelterjedtebb közelekedési eszközök: a menetrend szerinti autóbusz és villamos, valamint személyautó és kerékpár. Korábban futók is beszálltak a versenybe, idén azonban nem akadt jelentkező. A kerékpárosfelafat teljesítésére – hagyományosan az Észak-Magyarország szerkesztője, Szaniszló Bálint vállalkozik. Így volt ez most is. Az idei feladat az volt, hogy a közelkedési szabályok betartásával minél hamarabb el kell jutni a kiliáni ideiglenes villamosvégállomástól a Városház téri Széchenyi-szoborhoz. Ahogy eddig minden alkalommal, ezúttal is a kerékpár bizonyult a leggyorsabb közlekedési eszköznek.

Városrészi napok is

Miskolc Önkormányzata tizenegyedik éve csatlakozik az európai kezdeményezéshez, melynek eredményeként évente több ezer lakos figyelmét tudják felhívni a közlekedés okozta környezeti, egészségi hatásokra, s az ezt csökkenteni képes ésszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire.

A Közlekedj ökosan! jelmondatot viselő programsorozatban a központi rendezvények mellett szeptember 16-22 között ezúttal a város településrészeire is akciónapokat szerveznek, mely lehetőséget ad arra, hogy a helyben élők (gyerekek, szülők, kismamák, idős korosztályok) is könnyebben részt vehessenek rajta. A központi rendezvényeken népszerű programelemeket újabbakkal kiegészítve, több miskolcit szeretnének bevonni és cselekvő résztvevővé tenni a mobilitási héten és az annak csúcspontját jelentő szeptember 22-i autómentes napon.

Programok

Szeptember 17., szombat

8.00-18.00 „Autó nélkül a termlészetben - családi nap, kerékpáros teljesítménytúra a Majálisparkban, a Királyasztalnál. Választható távok: 30, 50, 80 és 110 kilométer. A rajthelyre kerékpárral kilátogató gyermekes családokat uzsonnával várjuk, emléklappal jutalmazzák. Kiegészítő programok: íjászat, kincskeresés, kerékpáros és labdajátékok, ügyességi versenyek, díjazással, környezeti tanácsadás, ökológiai lábnyomszámítás. Miskolci Állatkert és Kultúrpark: a kerékpárral érkezők ingyenes belépési lehetőséget kapnak. A Bükki Nemzeti Park védett értékei című tabló kiállítás, ingyenes kiadványok.

Szimbiózis Alapítvány: 10 és 16 óra között csacsi fogatolás. Miskolci Gombász Egyesület: gombaismereti túrák 10, 12, 14 órától. Magyar Madártani Egyesület: színezők, év madara totó, fotó kiállítás, madárvédelmi eszközök bemutatója

Szeptember 18., vasárnap

13.00-18.00 Avas-Tapolca városrészek mobilitási napja a Sályi István utca végi játszótéren. A programból: Próbáld ki a kerékpárt, gördeszkát, parabájkot. Mozdulj velünk: trambulin, twister, dominó, marokkó, óriás darts, tollas, pingpong, egyensúlyozó heveder, mobil kötélpálya. Szerencsekerék. Kerékpáros csúzlizda. Tekerj egy turmixot.

17.00 Minimal Mass – kényelmes városrészi kerékpáros felvonulás szervezői kísérettel, kerékpáremeléssel

Szeptember 19., hétfő

6.30 Szirma és Martintelep városrészek mobilitási napja a Bem József Általános Iskola udvarán

6.30-8.00 Gurulj a suliba! – kerékpáros reggeli az iskolába, munkába indulók számára

17.00 Minimal Mass – kényelmes városrészi kerékpáros felvonulás szervezői kísérettel, kerékpáremeléssel

 

Eredmény

Az idei eljutási verseny a Diósgyőri Gimnáziumnál lévő ideiglenes villamos végállomás és a Városház tér között zajlott.

A beérkezési sorrend:

1. kerékpár 9 perc

2. autó 11 perc

3. villamos 16,5 perc

4. autóbusz 24 perc

 

ÉM-SZB

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!