Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.17. 14:42

Földes-ügy: miért kell az új név?

Miskolc - „A komoly eredményeket felmutató iskolának méltó ember kell, hogy nevet adjon.

Miskolc - „A komoly eredményeket felmutató iskolának méltó ember kell, hogy nevet adjon.

Átnevezné a miskolci önkormányzat (mint fenntartó) a Földes Ferenc Gimnáziumot. A tervek szerint Széchenyi István nevét venné föl, az ügyben október 20-ai ülésén dönt a miskolci közgyűlés. Mi indokolja a szándékot? Kiss Gábor, a miskolci önkormányzat humán főosztályának vezetője kérdésünkre úgy válaszolt, a gimnázium hajdani, 56-os diákjai kezdeményezték a névváltoztatást, és azért Széchenyire, mert 1956-ban néhány hónapon át így hívták az iskolát. (Erre emlékezvén emléktáblát is elhelyeztek az iskola falán.) Ők keresték meg hivatalosan a polgármestert valamint az illetékes államtitkárságot, és így indult el az egyeztetési folyamat, amely során az intézmény vezetői, a szülők, pedagógusok, a diákkör véleményét is kikérnék.

Érvek pró és kontra

Földes Ferenc személyével kapcsolatban merültek fel problémák, kevesen tudják, ki is volt ő. Egy ilyen komoly eredményeket felmutató iskolának arra méltó ember kell, hogy nevet adjon – fogalmazott Kiss Gábor.

– Ez esetben a névről már nem a személy jut az eszünkbe, hanem maga az iskola. Azaz egyfajta védjeggyé vált – jegyeztük meg.

– Van egy ilyen oldala is a kérdésnek – mondta Kiss Gábor, ezért kell szerinte felvonultatni az érveket pró és kontra. De szerinte ezen az érven túl lehet lépni, ez nem elég indok, hogy a nevet fenntartsa az iskola. Márcsak azért sem, hangsúlyozta, mert az intézmény 450 éves múltjához mérten csak néhány évig viselte Földes Ferenc nevét. Az osztályvezető úgy látja, a tanulók továbbtanulás esélyeit nem befolyásolná az új név, és szakmailag sem érintené hátrányosan az iskolát.

„A közgyűlés dönt”

Megjegyeztük, bár jog szerint a közgyűlésnek kell döntenie az ügyben, de az intézménynek van véleményezési joga. Figyelembe fogják-e ez utóbbit venni?

Kiss Gábor elmondta, a véleményalkotás egyrészt kötelezettség, másrészt a demokrácia alapelve. Ő maga még nem ismeri az intézmény érveit, össze kell azokat gyűjteni. A döntést a közgyűlés hozza meg, a frakciók alakítják majd ki az ügyben szakmapolitikai álláspontjukat.

- ÉM-HM -


  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!