Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.07. 17:46

Húzzák a nadrágszíjat az iskolák

Miskolc, Gönc, Megyaszó - Az iskolák különböző módját választották a spórolásnak. Van, ahol megszűnt a napközi.

Miskolc, Gönc, Megyaszó - Az iskolák különböző módját választották a spórolásnak. Van, ahol megszűnt a napközi.

Nemcsak a miskolci iskolák kényszerülnek takarékosságra, hanem, mint kiderült, a megye más oktatási intézményei is igencsak spórolósan kezdték az idei tanévet. Mint arról már többször is írtunk, a miskolci önkormányzat 2 milliárd forintot zárolt költségvetéséből, amiből 880 milliót az oktatási intézményeknek kell megtakarítaniuk. Elvileg van rá remény, hogy a most zárolt pénzt visszakapják az iskolák és óvodák, de a keddi tanévnyitó értekezleten semmi biztató nem hangzott el ezzel kapcsolatban.

Kevesebb óra

A Berzeviczy Gergely Szakközépiskolának például 16 millió forintja bánja az intézkedést. Emiatt kénytelenek szűkíteni a tanórán kívüli foglalkozások számát, ilyenek a szakkörök, a tehetséggondozó foglalkozások és a tömegsport, mondta el lapunknak az iskola igazgatója, Burkáné Szolnoki Ágnes. A takarékosság újabb formája, hogy egyes órákat összevonnak, például az emelt szintű érettségire felkészítőket, vagy kevesebb fénymásoló papírt használnak. És hogy mivel lehet spórolni még? Az igazgató, mint fogalmazott, elképzelni sem tudja, hiszen már annyira szűkös a költségvetés, hogy nincs miből elvenni. Ugyanakkor bevételeiket nemigen tudják növelni, mivel városi szinten csökkent a tanfolyamok száma, így a terembérleti díjból is kevesebb folyik be.

Nullás költségvetés

Göncön sem könnyű a helyzet, itt ugyanis úgynevezett „válságköltségvetéssel” működnek az intézmények. A város pénzügyeit április elejétől pénzügyi gondok intézi, mivel a településen adósságrendezési eljárás folyik, tudtuk meg Sivák János polgármestertől. Az önkormányzat által fenntartott intézményeknek nullás költségvetést kellett készíteniük, melynek az a lényege, hogy nem lehet több a kiadásuk, mint a bevételük. Ezt a gönci iskolában csak úgy tudták megoldani, hogy 10 dolgozónak felmondtak, 6 pedagógusnak és 4 technikai dolgozónak. A túlórák megszűntek, és pótlékok közül is csak a kötelezőeket fizetik ki. A legnagyobb baj azonban, hogy a délutáni napközit is meg kellett szüntetni. Az igazgató ugyan szervezett két délutáni csoportot, de a nevelők önkéntes munkában foglalkoznak a gyerekekkel.

Csökkentett bérrel

Megyaszón a közalkalmazottak és köztisztviselők munkaidejének, valamint munkabérének csökkentésével tudják csak egyensúlyba hozni a költségvetést. Csáki Barnabás polgármester lapunknak elmondta: januárban már nem tudták kifizetni a közüzemi számlákat és az iskolai, óvodai élelmiszer-szállítókat. Így augusztus 1-jétől arra kényszerültek, hogy az önkormányzat minden alkalmazottjának 15 százalékkal csökkentették a munkaidejét és a bérét. De ebben az évben nem jutott a középiskolások és egyetemisták iskolakezdési támogatására sem, pedig ez hagyomány volt a településen. Ha minden jól megy, december 1-jétől ismét teljes munkaidőben dolgozhatnak az önkormányzat alkalmazottai, így a pedagógusok is, jelezte a polgármester.

 

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!