Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.27. 08:47

Interjú Kocsis Ágnessel - „Nagyon erős volt a mezőny Miskolcon”

Miskolc - Milyen volt az idei CineFest? Filmekről és díjakról beszéltünk a zsűri elnökével.

Miskolc - Milyen volt az idei CineFest? Filmekről és díjakról beszéltünk a zsűri elnökével.

Kocsis Ágnes már első játékfilmjével, a Friss levegővel (2006) több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett részt, és 14 díjat nyert. Tavaly a Pál Adrienn című filmje aratott hatalmas sikert Cannes-ban: elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját. Ezután a miskolci CineFesten is fesztiváldíjas lett.

 

Milyen érzés ott zsűrizni, ahol korábban a filmjével versenyzett?

Kocsis Ágnes: Ez teljesen megszokott dolog, aki díjat nyer, azt hívják zsűrizni is. Itt, Miskolcon tényleg izgalmas munka volt, hiszen erős filmeket láthattam, amelyek elég különbözőek voltak.

 

A fődíjat a Lélegzet című osztrák filmnek ítélték. Miért?

Kocsis Ágnes: Nagyon pontos és összetett a forgatókönyv, jók a színészek, és a film izgalmas vizuális világa a történethez további jelentésrétegeket is ad. A rendezői díjat a Michael kapta, amely szintén osztrák film, és egy tabutémát képes tökéletes egyszerűséggel elmesélni, mindenféle hatáselemet és véleménynyilvánítást nélkülözve, amely pont ezzel a naturalisztikus, de egyben minimalista elbeszélésmóddal rázza fel a nézőt igazán.

 

Az idei filmfesztivált úgy harangozták be a szervezők, hogy tartalmilag az eddigi legerősebb, hiszen sok-sok olyan film versenyzett, amely korábban más fesztiválokon sikert ért el. Befolyásolja-e a zsűrit a munkájában, hogy egy film „előélettel” érkezik?

Kocsis Ágnes: Nem szabad, hogy befolyásolja. Minden fesztivál más és más, a zsűrizés pedig szubjektív dolog is, mindnyájunknak más az ízlése. Teljesen mindennapos, hogy egy film az egyik fesztiválon sikert arat, a másikon viszont nem.

 

Mi jellemezte most a zsűrit? Könnyen döntöttek?

Kocsis Ágnes: Hárman döntöttünk a nagyjátékfilmekről. Mindig van vita, bár itt most nagyjából egyetértettünk. Nincs olyan, hogy mindenkinek azonos lenne a véleménye.

 

Önnek mik a legfontosabb szempontjai a döntéskor?

Kocsis Ágnes: Mindig felteszem a kérdést: miért készült el a film, mi az a gondolat, ami a rendezőt foglalkoztatta. Én azt a filmet szeretem, amely számomra is új perspektívákat nyit meg, s ezeket eredeti módon, a probléma mélységeit érintve fogalmazza meg. És persze az is fontos, hogyan van megcsinálva a film.

 

Sok filmnél érezte Miskolcon ezt a varázst?

Kocsis Ágnes: Volt olyan film, amit már nem is tudtunk díjazni, ebből látszik, hogy nagyon erős volt a mezőny.

 

Sok-sok más fesztiválon is járt, az egyik legrangosabban, Cannes-ban díjazták a filmjét. Hogy érzi, hol van a CineFest helye a fesztiválok sorában?

Kocsis Ágnes: Természetesen Cannes-nal nem lehet összehasonlítani, hiszen teljesen más jellegű. A kisebb fesztiválok között a Cinefest nagyon színvonalasnak mondható. Remélem, az évek múltával egyre jobb lesz a fesztivál anyagi helyzete, s így egyre több embert vonz majd Miskolcra, a szakmából is. Azért is nagyon fontos egy ilyen fesztivál, mert fellendíti az adott város kulturális életét.

 

Az idén teljesen leállt a magyar filmgyártás, a CineFesten sem láthattunk egyet sem. Milyen következménye lehet ennek a szakmára?

Kocsis Ágnes: Több mint egy éve nincs magyar film, pedig úgy érzem, éppen felívelőben voltak a nemzetközi fesztiválszerepléseink. Most beindul újra a pályáztatás, de jóval kevesebb film fog készülni. Ha újra is kezdődik a filmgyártás, akkor is szükség van még legalább egy évre, hogy elkészüljenek a filmek, azaz úgy két, két és fél év kiesett.

 

Be lehet hozni a lemaradást?

Kocsis Ágnes: Ez mindenképpen nagy űr marad a magyar filmgyártásban. A fiatalok nem tudnak elindulni, és sokan várnak a következő filmjükre is. Ha tehetséges emberek hosszú évekig nem jutnak filmhez, az nem tesz jót sem az alkotónak, sem a filmnek, hiszen könnyen ki lehet jönni a gyakorlatból.

 

A Pál Adriennt magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készítette. Most tud dolgozni?

Kocsis Ágnes: A forgatókönyvírás fázisában vagyunk még. Kaptunk előkészítésre pénzt a Media-tól, ez egy EU-s szervezet, amely filmeket támogat. Ez a film is koprodukcióban fog készülni. Ennél többet azonban még nem árulhatok el róla.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!