Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.03. 15:18

Ipartörténeti együttműködés a Sajó völgyében

Magyar-szlovák kutatás mutatja be a régióban folytatott igen eredményes szakmai tevékenységet.

Magyar-szlovák kutatás mutatja be a régióban folytatott igen eredményes szakmai tevékenységet.

Rozsnyó, Dobsina történelmileg is egy egységes ér természetes környezetet jelent Magyarország és Szlovákia kapcsolatában a Borsod-Gömöri Régió a Sajó völgyében– jelentette ki Tóth Lajos,a miskolci székhelyű Észak-kelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány alapító kuratóriumi tagja az augusztus 23-i rozsnyói tudományos konferencián. A miskolci ipartörténeti alapítvány és a Rozsnyói Bányászati Múzeum gesztorságával a magyar-szlovák szakemberek közös uniós pályázaton kívánnak részt venni.

A pályázat célja ennek a régiónak tudományos ipartörténeti kutatása a vas-,érc-és ásványbányászat, a vaskohászat, a vasfeldolgozás (öntödék, vashámorok, hengerművek) a bányászati és kohászati emlékhelyek, múzeumok területén. Arra törekszünk, hogy bemutassuk a régióban folytatott igen eredményes szakmai tevékenységet a kezdetektől napjainkig, és azt, hogy ezek az üzemek szoros együttműködésben dolgoztak Borsod-Gömörben.

Bevonják az egyetemeket

Az ipartörténeti feldolgozás alapját a régióra vonatkozó levéltári és múzeumi anyagok, kiadványok, korabeli híradások, prospektusok, fellelhető vállalati anyagok képezik– jelentette ki Sipos István, a kuratórium elnöke. A kutatás területét képeznék magyar oldalról a rudabányai vasércbányászat, a bükki ásványbányászat (mészkő, dolomit), a borsodi ércelőkészítés, az ó-és újmassai vashámorok, az Ózdi Kohászati Üzemek, a Borsodnádasdi Lemezárugyár, a Diósgyőri Kohászat, a miskolci drótgyártás, valamint a kohászattal rendelkezett gépipari üzemek (Borsodvidéki Gépgyár, DIGÉP stb.)Bevonjuk a kutatásba a közép-és felsőfokú intézményeket is. Ipartörténeti szakmai szempontból meghatározó szerepet kap a Miskolci Egyetem ( az illetékes tanszékei), a Kohászati Múzeum, a Miskolci Levéltár, az ipartörténeti alapítvány és a térségben lévő ipari emlékhelyek– jegyezte meg Gulya István, az Országos Műszaki Múzeum miskolci Kohászati Múzeuma igazgatója. Dr. Rejtő Ferencné, korábbi kuratóriumi elnök azt szorgalmazta, hogy mielőbb legyen abban döntés, ki miért felel és milyen határidőre.

Bibliográfiai feldolgozás

Csobádi József, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy szlovák oldalról Rozsnyó és Dobsina környéke ércbányászat, a Dernői Andrássy Öntöde, a Hisnyóvízi Öntöde, a Csetneki Öntöde és fegyvergyártás, a Kuntapolcai Öntöde és Vasgyár, a Sajó völgye vashámorai, a beretkei vasgyár, a pelsőci vas-és szöggyár, a rozsnyói ércdúsító(pörkölő), a csucsomi antimonit bányászat, a Rimamurány-Salgótarjáni Részvénytársasághoz tartozó üzemek (Vashegy, Szirk, Rákosbánya stb.), valamint a rozsnyói céhek, manufaktúrák, az egyéb nyersanyagok bányászata Felső-Gömörben (magnezit,gipsz, mészkő, zsírkő,kőtörők) kell, hogy szerepeljen az ipartörténeti feldolgozásban.Tomány Károly bányamérnök, Lorincik Szilvia betléri múzeumi osztályvezető, Sylvia Holeckova történész és Hernélyi Géza gépészmérnök feladata lesz elsősorban,hogy a novemberi újabb közös tanácskozásra gyűjtsön össze és dolgozzon fel minden bibliográfiai anyagot a Szepességtől,Gömörtől Ungvárig.Tóth Lajos bejelentette, hogy a közös munka végeredményeként kiadásra kerül egy ipartörténeti kötet magyar és szlovák nyelven, valamint egy színes prospektus.Kiállítás nyílik majd a Vasipar a művészetben-Művészet a vasiparban címmel a Miskolci Kohászati Múzeum, a Rozsnyói Bányászati Múzeum és egyéb múzeumok, képtárak anyagából, tudományos konferenciával összekötve.


Mobil kiállítás

A miskolci szakemberek megtekintették a rozsnyói múzeumokat, majd Dobsinán Neubauer Mihály bányászati, kohászati magángyűjteményét, Alsó-Sajón egy vashámort és Dusan Vandrasik kőzettani,bányászati magángyűjteményét.Tóth Lajos a látogatás tapasztalatairól szólva megjegyezte,hogy nagy elismerést váltott ki a szlovák partnerek ipartörténeti tevékenysége, a sok-sok emlékhely és több múzeum bányászattal és kohászattal foglalkozó ipartörténeti kutatómunkája, a sok évszázados kultúra megőrzésének és népszerűsítésének szándéka.A szlovák és a magyar szakemberek közösen keresik a nemzetközi pályázati lehetőségeket, illetve országaikban a határon átnyúló együttműködésre vonatkozó pályázatokat.Mindkét oldalon azonban a hatóságoknak lényegesen nagyobb támogatást kellene nyújtaniuk a kultúra ezen szegmensének, hogy integrálódhasson ez az igen jelentős ipartörténet a mindenkori területek kultúrkincsébe.    

Megállapodás született arról is, hogy közösen egy mobil ipartörténeti kiállítást hozunk létre, amelyet az ifjúság által leglátogatottabb helyeken, így az iskolákban, az egyetemeken és a művelődési házakban kívánunk bemutatni–érvelt Sipos István.

- ÉM - BGy -


Miskolc - A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban pénteken nyílt meg a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör gyűjteményes kiállítása, amelyet A Magyar Fotográfia Napja alkalmából állítottak össze.   


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!