Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.21. 16:05

Két sikeres zenekar egy színpadon

Miskolc - Az évad első Klazz koncertjén a Hot Jazz Band lesz a miskolci szimfonikusok vendége.

Miskolc - Az évad első Klazz koncertjén a Hot Jazz Band lesz a miskolci szimfonikusok vendége.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar a Hot Jazz Banddel koncertezik a Művészetek Házában október 1-jén, szombaton este 7 órától. Az évad első Klazz koncertjén az 1920-as, 30-as, 40-es évek zenéje, a korai jazz, a swing és a dixieland kel életre a zenekar és a Hot Jazz Band tolmácsolásában. Olyan sztárok emlékének adóznak mint Louis Armstrong, Benny Goodman, Fred Astaire, Karády Katalin, Latabár Kálmán és Kabos Gyula. A kor hangulatának felidézésében Bényei Tamás jellegzetes hangja is segíti a közönséget. Magyarország legsikeresebb jazz-zenekara fennállása óta négy nemzetközi és két hazai verseny győztese, melyek között legkiemelkedőbb Európa legnagyobb versenye, az 1995-ös franciaországi New Orleans Jazz Verseny, melyen 54 zenekarból végzett az élen, továbbá hatszor szerepelt nagy sikerrel az Amerikai Egyesült Államokban a világ legnagyobb szabású jazz-fesztiválján Sacramentoban. Ebből két alkalommal választották a fesztivál legnépszerűbb zenekarának. A Hot Jazz Band kétszeres eMeRTon-díjas együttes, a Líra-díj és Louis Armstrong Emlékdíj tulajdonosa. Az együttes fennállása óta 13 lemezt jelentetett meg.

Új hangzásvilág

Több mint hat éve határozta el Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, hogy a szokványostól eltérő produkcióval lepi meg a miskolci közönséget. Az ötlet olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy mára elképzelhetetlenné vált az évad Klazz koncertek nélkül.

A sorozat elnevezése a klasszikus és a jazz szavak összevonásából keletkezett, célja pedig, hogy a szimfonikus zenekar a műfaji korlátok átlépésével, egy új hangzásvilággal lépjen színre a város közönsége előtt. Az elmúlt években sok nemzetközileg elismert jazzművész volt a zenekar vendége a Klazz koncerteken, de az utóbbi években már olyan műfajokba is tettek kalandozást, mint az a capella és a világzene.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!