Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.15. 13:40

Kulturális örökség napjai - Színes programok Miskolcon

Miskolc (MTI) - Épületbejárás Miskolc egyik legrégebbi házában, diákszínjátszó találkozó, rockmusical-előadás, borverseny és könyvritkaságok bemutatója is várják a közönséget Miskolcon a Kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap.

Miskolc (MTI) - Épületbejárás Miskolc egyik legrégebbi házában, diákszínjátszó találkozó, rockmusical-előadás, borverseny és könyvritkaságok bemutatója is várják a közönséget Miskolcon a Kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap.

A borsodi megyeszékhelyen a hétvégén megnyílik a Miskolci Galéria központi épülete, Miskolc egyik legrégibb háza, a Rákóczi-ház is. Délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor - pincétől a padlásig - épületbejárásra, tárlatvezetésre várják a vendégeket - mondta Barázda Eszter, a galéria sajtóreferense az MTI-nek.

A Miskolci Kulturális Központ, Ifjúsági és Szabadidő Ház pedig a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű program részeként csábítja az érdeklődőket. Itt rendezik meg a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület Impró-sok(k) című szakmai találkozóját diákszínjátszók és ifjúsági amatőr színházak számára. A csoportok a napi sajtó hírei közül húznak egyet-egyet, majd a hír tartalmából kiindulva 15-20 perces színházi jelenetet készítenek meghatározott színházi stílusban, zenével.

A Musical Műhely Miskolc előadásában a Zéta című rock-musicalt is láthatják pénteken az érdeklődők, szombaton pedig egyebek mellett a Vásárhelyi Tehetségpont improvizációs programja szórakoztatja a közönséget a kulturális központban.

Miskolc görömbölyi városrészében szintén számos eseménnyel készülnek, például régi lakóházakat, gazdasági épületeket mutatnak be muzeológusok vezetésével, de az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi római, illetve görög katolikus, valamint a református templom történetével is.

Különleges látványosságot kínál a görömbölyi domboldalban többsorosan, teraszosan elhelyezkedő, jellegzetes, egyedi házakból álló pincesor is, ahol a hétvégén rendezik meg a Görömbölyi Ősz elnevezésű rendezvényt borversenyekkel és borkóstolással.

A Kulturális örökség napjai programsorozatában két könyvritkaságot, az 1605-ben megjelent - fatáblás, disznóbőr kötéses - Calepinus-kötetet és a Váradi Biblia 1661-es példányát is megtekinthetik, sőt - megfelelő védőkesztyűben - kézbe is vehetik az érdeklődők a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban szombaton 11, 13 és 15 órakor kezdődő bemutatón.

Szabóné Lenkefi Ildikó programszervező az MTI-nek azt is elmondta, hogy a Kulturális örökség napjai rendezvényeihez kapcsolódva azok a diákok, akik ez év szeptemberében kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, és a felvételükről szóló értesítést bemutatva szombaton 10 és 16 óra között ingyenesen iratkozhatnak be fél évre a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárba.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!