Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.22. 12:36

Locarno kétszeres díjazottja Miskolcon

Miskolc - A film Miskolcot követően mintegy harminc fesztiválon szerepel majd, köztük Chicago-ban.

Miskolc - A film Miskolcot követően mintegy harminc fesztiválon szerepel majd, köztük Chicago-ban.

Még a lépcsőn is ültek szerdán Adrian Sitaru Legjobb szándék című filmjének vetítésén a miskolci CineFest filmfesztivál ötödik napján. A román-magyar koprodukcióban készült film (amelyet van, ahol Szívből jövő szeretet címmel emlegetnek) a Locarnoi Nemzetközi Filmfesztiválon hatalmas sikert aratott: elhozta a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díját.

A miskolci fesztiválra ellátogatott maga a rendező, a film díjat nyert főszereplője, Bogdan Dumitrache, valamint a magyar producer, Vágási Emőke.

Saját története

A film egy fiatalemberről, Alexről szól, aki úgy érzi, minden rendben van az életében, amikor kiderül, édesanyja szélütést kapott, kórházban fekszik. Azonnal hozzá utazik, és azonnal beleveti magát az informálódásba, intézkedésbe: de olyannyira aggódik, hogy senkiben sem bízik, kételkedik az orvos szaktudásában, gyanakszik mindenkire és mindenre anyjával kapcsolaban. Épp túlzott törődése miatt romlik anyja állapota, de végül minden jóra fordul. Illetve mégsem. Alex ugyanis rádöbben, bármikor újra előfodulhat a baj: azaz nem tudja uralni a világot.

Saját története ihlette a filmet, mondta az Észak-Magyarországnak Adrian Sitaru a filmvetítés után, az ő édesanyjával is megtörtént mindez, és ő maga is hasonlóképp élte meg a történteket, mint a főszereplő. A történet fogta meg Vágási Emőke producert is, árulta el nekünk. Amikor elolvasta a forgatókönyvet, rögtön saját érzéseire ismert – vele is történt hasonló eset – ezért döntött úgy, hogy belevág a közös munkába. A filmnek egyébként több magyar szereplője is van: Tóth Orsi, Török-Illyés Orsolya és Szikszai Rémusz. Adrian Sitaru meg is jegyezte, jó volt együtt dolgozni a magyarokkal. Kérdésünkre sok-sok magyar filmrendezőt is felsorolt, elsőként Mudruczó Kornél nevét említette.

Otthon érzi magát

Adrian Sitaru megjegyezte, bár igen rövid időt töltött Miskolcon (a filmvetítés másnapján már utazott is haza), de szinte otthon érezte magát, ő is hasonló kisvárosban született mint Miskolc. Egyébként is sok minden köti már a városhoz, mondta, hiszen első nagyjátékfilmjét, a Sporthorgászat címűt is itt mutatták be a miskolci filmfesztiválon, két évvel ezelőtt. Ígéretet tett arra is, hogy a készülő harmadikat – sokat nem árult el róla, csak annyit, hogy forgatókönyvét már azelőtt megírta, hogy megrendezte volna a most vetített Legjobb szándékot – is elhozza majd Miskolcra.

A film egyébként a locarnoi siker után elsőként Miskolcra érkezett. Vagyis a CineFest a második állomás. De korántsem az utolsó: újabb, mintegy harminc fesztiválra hívták már meg, például Reykjavic, Busan, Abu Dhabi, Chicago megmérettetéseire.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!