Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.20. 08:36

Megnyirbálnák az egyetemeket?

Miskolc - Egy tervezet szerint állítólag a Miskolci Egyetemtől 418 államilag finanszírozott helyet vennének el.

Miskolc - Egy tervezet szerint állítólag a Miskolci Egyetemtől 418 államilag finanszírozott helyet vennének el.

A jövőben 42 ezerről 25 ezerre csökkenne azoknak a hallgatóknak a száma, akiknek tanulmányait támogatja az állam, - írta a Népszabadság hétvégi számában.A szaktárcának tulajdonított táblázatból amelyhez a Népszabadság jutott hozzá, az derül ki,hogy Miskolci Egyetemre 2012 szeptemberétől 418 hallgatóval vehetnének föl kevesebbet államilag támogatott képzésre, mint az idén tartalmazza a táblázat. (Jelenleg 2566-an tanulnak állami támogatással,itt ugyanakkor több helyen megjelent a sajtóban hogy felére csökkenne az ME-n az államilag finanszírozott helyek száma: a 418 azonban nem a fele a 2566-nak.Hogy a két adat közül melyik az igaz egyelőre nem tudni)

A táblázat szerint a legnagyobb érvágás az Állam- és Jogtudományi Kart, a Bölcsészettudományi Kart, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kart érné, de veszítene helyeket az Egészségügy Kar és néhányat a Comenius Tantóképző Kar is – amennyiben e tervezet szerint alakulna az államilag támogatott hallgatói létszám.

A mostani tervek szerint önköltséges képzéssel továbbra is lehetne tanulmányokat folytatni a felsőoktatásban bármelyik szakon. A szakminisztérium modellszámításából az is kiderül, hogy a költségtérítéses szakokon meghatároznák a minimális és maximális tandíj összegét. Lapértesülések szerint ezzel a magánintézmények nagy előnyhöz jutnának: kartellezés nélkül is pontosan tudhatnák, milyen árak vannak a képzési piacon.

A nyilvánosságra került koncepcióval kapcsolatban szerettük volna megkérdezni dr. Patkó Gyulát, a Miskolci Egyetem Rektorát és Bódis Józsefet, a Magyar Rektori Konferencia elnökét, de mivel konkrét információk nem voltak a birtokukban, nem kívántak reagálni. Az egyetemi vezetőknek hétfőig véleményezniük kell az írásos felsőoktatási törvénykoncepciót. Az országos napilap információi szerint van egy másik tervezet is / a nemzetgazdasági tárcáé/amely más számokat tartalmaz.A hivatalos verzió szerint azonban a kormány elfogadta a felsőoktatás koncepcióját.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!