Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.18. 14:14

"Savanyú" az iskolatej

Miskolc, Encs, Hollóháza - Nem minden gyerekhez jut el az iskolatej-akció. Pedig szükség lenne rá.

Miskolc, Encs, Hollóháza - Nem minden gyerekhez jut el az iskolatej-akció. Pedig szükség lenne rá.

Nyolcszázötven diák kap naponta 2 deciliter tejet a Bársony János és a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Kegyes Jenő, az iskolák igazgatója elégedett az akcióval, és tapasztalata szerint a gyerekek is. Igaz, nem mindenki kedveli a tejet, de kárba nem vész, hiszen mindig van olyan diák, aki szívesen megiszik két pohárral is. Az igazgató azt mondta lapunknak: nagy segítség az iskolatej-akció az intézményeknek, hiszen ha nem lenne, a tízóraihoz járó folyadékot a saját, szűkös élelmezési pénzükből kellene kigazdálkodni.

Ki kell egészíteni

A városházán megtudtuk, Miskolcon körülbelül 5300 óvodás és 10 ezer 900 általános iskolás kap naponta egy pohár tejet. Bár ez a gyerekeknek ingyen van, az önkormányzatnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A tavalyi 50 százalékos állami támogatás ugyanis az idén 20 százalékosra apadt, így a város az 51 milliós iskolatejkeretből próbálja meg kigazdálkodni a tej ráeső részét. A települések egyébként adóbevételeik függvényében három kategóriába soroltattak. A legszegényebbek 100 százalékos támogatást kapnak, a bevétellel rendelkezők 50, a megyeszékhelyek többsége 20 százalékosat. Idén áprilisban pénzhiány miatt úgy döntött a miskolci képviselő-testület, hogy az óvodák ne kapják az iskolatejet, de aztán a pénzátcsoportosításnak köszönhetően júniustól ismét részesülnek a legkisebbek az akcióban.

Nem kell fizetni

Encsen is igény van az iskolatejre, és a város helyzetét megkönnyíti, hogy nem kell fizetniük az akcióért. Az abaúji város ugyanis 100 százalékos állami támogatást kap. Az encsi iskola (ami három iskolaépületből áll) és két tagiskolájának 1200 diákja ihat napi egy pohár tejet, kakaót vagy kefirt, tudtuk meg Urbánné Kléri Szilviától, az önkormányzat humánágazati referensétől, aki hozzátette: tíz évvel ezelőtt a gyerekek még nem kedvelték a tejet, volt, aki kiöntötte, de ma már senki nem pocsékol. Aki nem szereti, odaadja valamelyik társának, így nem megy kárba a növekedéshez és fejlődéshez nélkülözhetetlen ital. Encsen havonta körülbelül 1,4 millió forintba kerül az államnak az akció.

ÉM-HE

„Baj volt vele”

Két éve nincs iskolatej-akció Hollóházán. Ennek több okát is felsorolta Tóth Andrásné iskolaigazgató. Mint fogalmazott, a gyerekek ráuntak a tejre, sokan nem itták meg. Volt azonban olyan diák, aki összegyűjtött 5-6 pohárral is, hogy majd hazaviszi, de útközben kifolyt a táskájába, úgyhogy csak a baj volt vele. Mivel a tejszállító csak egy héten kétszer szállított, a rengeteg tejet nem tudták hol tárolni, és olyan is előfordult, hogy mire az iskolába érkezett, már savanyú volt. Mindezek mellett az önkormányzatnak is komoly anyagi terhet jelentett az akció, mivel Hollóháza nem tartozott a 100 százalékosan támogatott települések közé. Így maradtak az iskolagyümölcsnél. Ez az akció rendkívül sikeres az iskolában, egy almát vagy körtét kapnak a diákok mindennap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!