Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.19. 08:39

Tokaji fieszta - vagy mégsem, Tokaji Ősz

Tokaj - Kavalkádnak tűnt számos ember gyülekezete a Kulturális és Konferencia Központ zárt udvarán, ahol a vendégeket szépen terített aztal várta, a zenekar is tusra volt hangolva, s egyre csak egyre jöttek a fiatalok, tokaji borászok, idegen tiszta arcú emberek.

Tokaj - Kavalkádnak tűnt számos ember gyülekezete a Kulturális és Konferencia Központ zárt udvarán, ahol a vendégeket szépen terített aztal várta, a zenekar is tusra volt hangolva, s egyre csak egyre jöttek a fiatalok, tokaji borászok, idegen tiszta arcú emberek. Vinnai Balázsék szervezésében, vasárnap zárták a Tokaji Ősz háromnapos programját, amely dűlő bejárástól a borkóstolókig, és a soha nem feledhető kulináris élvezetekig hódította meg a fiatal üzletembereket, borkedvelőket. Az arcokon keresztül pásztázva nem sok tokaji ember vett részt a programon, de ez nem is volt baj, hiszen a Tokaji Ősz a fiatal menedzser korosztályt szólítja meg, s teszi borkedvelővé, de úgy , hogy Hegyaljáról soha ne pártoljon el.

A vendégek több szőlődűlőt bejártak, ismerkedtek a kínálkozó terméssel, s a három nap alatt mindig más és más hegyaljai étteremmel és annak remekeivel ismerkedhettek meg, természetesen a felkínált borhoz komponálva.

Minden bizonnyal mindenkinek hamar eltelt a hosszúhétvége, hiszem számos programmal is gazdagították a résztvevőket a szervezők. A mintegy 250 ember természetesen nem mindig volt együtt , különböző helyszínű és borászati adottságú helyszínek között választhattak.

Egy közös volt a rendezvénysorozatban, hogy ezúttal a borkedvelők és tisztelők Dél-hegyalját szállták meg, ahol lösz talajon terem a tokaji bor.

A laza program Májer János polgármester megnyitójával kezdődött, aki büszkén elmondta, hogy most már van a városban egy olyan kulturált kiülő terasz, ahol minden nap az évben itt kellene lenni a borkedvelőknek, hiszen a környezet lenyűgöző. A serház egyedül a zavaró, de arra talán lesz megoldás, hogy fontos borászati funkciót töltsön be. Felhívta a figyelmet arra, hogy a löszön termett borok mennyire eltérnek a köves talajon termesztettektől, s minden bizonnyal fogják érezni ezeknek a boroknak a simaságát.

Májer János után Alkonyi László köszöntötte a barátait, hiszen valószínű, hogy ő a kétszázötven emberből mindenkit ismert. Beszédében kifejtette, hogy mikor "határolták" le termőhelyi adottságok szempontjából Hegyalja legdélibb fekvésű, nagyon jó terméssel szolgáló lösz alapú borait.

Majd dr. Kovács Tibor szólt a Hétszőlő ZRt. birtokigazgatója, aki koccintásra emelte a kezét, és szólt a Hétszőlő ZRt. borairól, amelyek kivétel nélkül összefüggő lösztalajon teremnek. Közben a zenekar lágy jazz zenével szórakoztatta a bor és ételfogyasztókat, akik fel-fel kapták fejüket, mikor az egyes borok között csinos lányok a borokhoz illő ruhakreációkkal álltak elő és sétáltak végig az asztalok között.

Idén a nyolcadik Tokaji Ősz rendezvényét tartották meg, s nem kevés alkalommal bizony köd, sár, nehezítette meg a dűlővándorok útját, ezúttal Tokaj rájuk ragyogott 31 fokos kellemes hőmérséklettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!