Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.09.18. 14:12

"Uram add, hogy mindig többet kívánjak, mint amit elvégezhetek!"

Miskolc -  A műveltség: értékrend. Nemes ügyet szolgálni mindig felemelő hivatás volt. Terjesztői, művelői hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdag ismereteken túl a pallérozott ízlés, a kifinomult magatartás is eredménye legyen áldozatos munkájuknak.

Miskolc -  A műveltség: értékrend. Nemes ügyet szolgálni mindig felemelő hivatás volt. Terjesztői, művelői hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdag ismereteken túl a pallérozott ízlés, a kifinomult magatartás is eredménye legyen áldozatos munkájuknak. Elmagányosodott korunkban a hagyományok ápolása, a kultúra értékeinek megőrzése, átadása és közvetítése nélkül elképzelhetetlen az emberi kapcsolatok építése, erősítése. Három ez irányban elkötelezett hozzáértő közösségi ember(Bányiczki Lászlóné, Berecz Lászlóné és Neszádeli Gyula) életének igyekezetét ismerte el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Wlassics Gyula-díj odaítélésével. Mindhárman Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztertől és Szőcs Géza kulturális államtitkártól vették át augusztus 20. alkalmából a kitüntetéseket. Mint rövid portréikból is kiderül: rászolgáltak, megérdemelték. Életútjuk, munkásságuk követendő példa. A sok évtized csak megerősítette őket abbéli (képzelt) fohászukban, amelyet már Michelangelo megfogalmazott:"Uram add, hogy mindig többet kívánjak, mint amit elvégezhetek!"

Szellemi híd

Az idén nyugdíjba vonuló Bányiczki Lászlóné 1971-től, 40 éve van jelen megyénk közművelődésében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet megalakulása, 1991 óta választott munkaköre a megyében élő hátrányos helyzetű néprétegek problémakörének feltárása, az itt élő kisebbségek és a határon túli magyarság kulturális törekvéseinek a segítése.

A legaktívabb együttműködést az elmúlt 20 év alatt a Felvidékkel sikerült kialakítanom–jelentette ki Mari.Évekig segítettem a jászói nyári egyetem, kezdetben a gombaszögi találkozók, az Egressy Béni Országos Színjátszó találkozó, a kassai Fábry és Kazinczy Napok, a szepsi, rozsnyói, rimaszombati körzeti szavalóversenyek, a rozsnyói Czabán Samu Napok, a Gömöri Kulturális Napok megvalósítását.Közreműködésemmel 2003-ban lett a Kassa megyei Megyei Közművelődési Intézet is egyik legfontosabb intézeti partnerünk.13 éven át a Dialógusok konferencián Felvidékről, Kárpátaljáról és Partiumból a velünk együttműködő szervezetek képviselői vettek részt.

A felvidéki Szövetség a Közös Célokért Társulás igazgatója, Pogány Erzsébet

így ajánlotta be a minisztériumi kitüntetésre Bányiczki Marit:" Nagyra értékeljük Bányiczki Lászlóné fáradhatatlan közbenjárását, szervező munkáját, szakmai tanácsait, amivel Miskolcról a megyével szomszédos határon túli magyar közösségek testvéri kapcsolatainak erősítését segíti." "Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szatmárnémetiben Működő Partiumi Alelnöksége a kapcsolatok kiépítése terén felbecsülhetetlen segítséget kapott a miskolci Bányiczki Máriától – írja felterjesztésében Muzsnay Árpád alelnök. Sikeresen megerősíteni és továbbépíteni tudtuk vele és általa azt az évszázadok óta létező szellemi hidat, mely Miskolcnak köszönhetően Szatmár és vidéke, a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései, valamint Kassa és vidéke közt Károli Gáspártól, Bethlen Gáboron és a Rákócziakon keresztül Kaffka Margitig rég járható volt. "

Önzetlenség, tenni akarás

Berecz Lászlóné 35 éve dolgozik közművelődési szakemberként. 1976-ban első munkahelye szülővárosában, Mezőkövesden az akkori Városi és Járási Művelődési Központban volt. A Művelődési Központban eltöltött 15 év során fő szakterülete a különböző amatőr művészeti csoportok, kisközösségek, kiemelten a Matyó Néptáncegyüttes szervezése, patronálása.1991-ben élve az új lehetőségekkel, a Mezőkövesdi Város Önkormányzata támogatását is elnyerve a Matyó Együttes táncosaival megalapította a Matyó Népművészeti Egyesületet, melynek mai napig elnöke, a tisztségen túl éltető ereje.

A helyi kulturális életben betöltött aktív szerepvállalásán túl mindig nagy hangsúlyt fektettem a megyei és országos szervezetekkel való együttműködésre - mondja Zsuzsa. 2004-ben a mezőkövesdi önkormányzat kulturális, ifjúsági és sport bizottsága elnökeként megálmodója és tevékeny részese lehettem egy olyan intézmény létrehozásának, mely új alapokra helyezte Mezőkövesd közművelődését.A Matyó Népművészeti Egyesület elnökségi tagjai ajánlásukban így érveltek: " 2010-ben kezdeményezője és egyik elkészítője annak a beadványnak, melynek eredményeként a „Matyó örökség-hímzés, viselet folklór továbbélése” felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára. Berecz Lászlóné munkáját és személyes kapcsolatait is mindig az önzetlenség, a tenni akarás, a lehetőségek megkeresése és sikeres kihasználása jellemzi."

Szakmai elkötelezettség

Neszádeli Gyulát élete, pályafutása, Kazincbarcikához köti. 1980-ban felkérést kapott a barcikai Egressy Művelődési Központba a gyermek és ifjúsági szakreferens állás betöltésére.Azonnal bekapcsolódott az akkor „nyitott ház” kísérlet tevékenységébe, s a játszóház kifejezés és gyakorlat szempontjából szinte országos, egyedülálló gyakorlatot alakított ki. 1990-ben adták át a művelődési központhoz tartozó Gyermekek Házát, amelynek vezetője lett.

A játszóházi és kézműves törekvések eredményeként folyamatosan alakultak ki a különböző kézműves műhelyek (origami, bőr, kerámia, modellezés, szövés-fonás, batikolás stb.)– mondja Gyula. Nyilván nem véletlen, hogy a megyei közművelődési intézet bázishellyé nyilvánította a Gyermekek Házát. 1990-1999 között japán nyelv és művelődéstörténet szakos hallgatókat tanítottam fakultáció keretében az origamira. 1991-ben a zaragozai origami versenyen harmadik,két év múlva második lettem. Kazincbarcika várossá nyilvánításának 55. évfordulója alkalmából egy 5 méter magasságú fára 13.200 piros hímes tojást helyeztünk el, melynek révén Guinness-rekordot értünk el.

A Kazincbarcikai Könyvtárpártoló Közalapítvány nevében Hazag Mihály így ajánlotta a bíráló bizottság figyelmébe:" Neszádeli Gyula több mint 30 éves közművelődési tevékenységével nemcsak Kazincbarcikán,hanem országosan is meghatározó szerepet vállalt a játszóházi mozgalom, a kézművesség mindennapi elterjesztése terén." Kerekes Ottó, az Egressy igazgatója szerint Neszádeli Gyula szerénységével, humánus magatartásával, szakmai elkötelezettségével tiszteletet váltott ki az országos szakemberekből is.

- Buzafalvi Győző -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!