Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.20. 17:15

70 millió forint az Vörös-toronyra

Sárospatak - Ünnepélyesen átadták a sárospataki Rákóczi-várban a torony felújított legfelső szintjét.

Sárospatak - Ünnepélyesen átadták a sárospataki Rákóczi-várban a torony felújított legfelső szintjét.

„Gyönyörű napokat élünk” – mondta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azon az ünnepségen, amelynek keretében átadták a sárospataki Rákóczi-vár Vörös-tornyának felújított legfelső szintjét. – Az építés mindig a megújulás, a gyarapodás szimbóluma, így ma mindannyian gyarapodunk – tette hozzá Csorba László.

Patakra gyakran kell járni

– Valaki azt mondta nekem egyszer, Sárospatakra gyakran kell járni – mondta avató beszédében Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. – Magam is gyakran megfordulok a városban, ahol belélegezve a magyarság sűrű levegőjét, erősödik a lélek. Tavaly augusztusi látogatásomkor hívták fel a figyelmemet a Vörös-torony áldatlan állapotára. Beázott a felső szint, v4szélyeztetve ezzel az alsóbb szinteken lévő kiállítások anyagát és magának az épületnek az állagát. A minisztérium ezért 70 millió forintot adott a Vörös-torony felújítási munkálataira, amely szerencsésen el is készült. Ez azonban csak az első lépés volt, hiszen remélem, néhány év múlva tető is kerül a felső szintre, visszaállítva ezzel a Vörös-torony eredeti állapotát.

A felújítás során elvégezték az Ágyúterasz és a kilátóterasz szigetelésének cseréjét, és felújították a Bokályos házat és annak előterét, az Öregpalotát (közismertebb nevén a Lovagtermet), valamint a Kápolnát és a közlekedőket.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!