Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.13. 19:49

A megújulás reménye

Nyékládháza - A Megújulás reménye címmel tartott előadást csütörtökön délután Nyékládházán dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, a Furmann Imre Művelődési Házban, az itteni szabadegyetem részeként.

Nyékládháza - A Megújulás reménye címmel tartott előadást csütörtökön délután Nyékládházán dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, a Furmann Imre Művelődési Házban, az itteni szabadegyetem részeként. A rendezvénnyel arra is emlékeztek, hogy az intézmény tavaly elhunyt névadója, dr. Furmann Imre - jogász, jogvédő, költő, közíró, politikus - ebben a hónapban lenne hatvan éves. A második félévébe lépett szabadegyetemet a Furmann Imre Alapítvány, a Furmann Dávid Alapítvány és nyékládházi művelődési intézmény szervezi.

Dr. Pankucsi Márta kiindulópontként a világ mai állapotát elemezte, utalva rá: nem tudjuk pontosan, mi történik a világban, és a bizonytalanságot hajlamosak vagyunk úgy megélni, hogy nincs remény - a jövő sötét és kiszámíthatatlan. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: megdőltek azok az elméletek, amelyek szerint a történelem lineáris folyamat - sokkal inkább bukások és újrakezdések egymásutánjaként írható le. A jelen ma is különböző jövőket rejt magában: ezek között valóban ott az elszegényedés, a hanyatlás, az állandósuló társadalmi működési zavarok lehetősége is, ahogyan ott van az olyan jövő lehetősége is, amelyért érdemes reménykedni. "Merjünk bízni" - tanácsolta, Francis Fukuyama tanait idézve - az amerikai gondolkodó egyebek között arról írt, hogy elveszítettük a bizakodás képességét. Hogy reménykedni tudjunk - tette hozzá dr. Pankucsi Márta - meg kell szabadulnunk félelmeinktől.

Hogy van megújulás, értelmes újrakezdés - ehhez dr. Furmann Imre életét hozta példaként, aki volt ügyész, majd rendszerváltó politikus lett, majd az első kisebbségi jogvédő iroda alapítója, és közíró, és halálos betegen is arra bíztatott: "ne féljetek".

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!