Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.02. 15:02

Arcok a megyéből: Darázs Richárd - Kicsit tanít, sokat kutat

Miskolc - Átjárókat épít és az előítéletek ellen küzd az Észa-Keleti Átjáró Egyesület.

Miskolc - Átjárókat épít és az előítéletek ellen küzd az Észa-Keleti Átjáró Egyesület.Darázs Richárd azt mondta, nem szeretne magáról sokat beszélni, inkább arról a munkáról írjunk, amit az általa vezetett egyesület végez több mint négy éve. Annyit azért elárult, hogy a Miskolci Egyetemen végzett magyar szakon 2004-ben, majd két évvel később kulturális antropológus diplomát is szerzett. Idejének kevesebb részét a tanítás tölti ki. Volt, amikor magyart és vizuális kultúrát tanított, máskor tanulásmódszertant, művészettörténetet, jelenleg médiaismeretet. De ami igazán érdekli, az az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület elnökeként végzett munka. A civil egyesülés tagjaival és sok-sok önkéntessel szeretnének átjárási lehetőséget biztosítani a káros előítéletek, a diszkrimináció és más társadalmi csapdák miatt egymástól elszigetelt csoportok között. De ugyanilyen fontos számukra, hogy a vidék és a vidéki városok – elsősorban Miskolc – kulturális és tudományos életét élénkítsék, valamint kapcsolatot teremtsenek a környező régiókkal, átjárásokat biztosítsanak a nemzethatárok által lezárt kulturális terek között.

Kutatás a múltban

Csak néhány az eddigi nagy projektjeik közül. 2008-ban az Egyszer volt, hol nem volt... Acélváros? című, mely Miskolc közelmúltját hivatott feltárni. Kutatásaik eredményeit a Miskolci Galériában rendezett kiállításon és kisebb terjedelmű kiadványban mutatták be. Ennek a munkának a terméke a napokban megjelent és bemutatott A Célváros? című könyv is. Darázs Richárd ugyanilyen fontos projektnek tartja a Műszakváltást, melynek keretében a vasgyár területén szerveztek programokat fiataloknak. Így élettel töltötték meg a halálra ítélt gyárat.

Újabb várostörténeti kutatás következett. Pereces múltját dolgozták föl szintén önkéntesek segítségével. A program keretében felújították a városrész rég tönkrement és nem használt szabadtéri színpadát, egy újabb projekt keretében pedig Pereces jelenét és jövőjét kutatták. A projektekhez kiállítások, kiadványok és filmek is kapcsolódtak. Jelenleg is „működik” a Tudásgyár, a program keretében középiskolások és egyetemisták tábor valamint műhely keretében ismerkednek Miskolc és a gyár múltjával.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!