Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.23. 17:44

Arcok a megyéből: Hallay Adrienne - Három nyelven kiválóan

Miskolc - Adrienne tolmács szeretne lenni, ezért egy tanévet vendégdiákként Miskolcon tölt.

Miskolc - Adrienne tolmács szeretne lenni, ezért egy tanévet vendégdiákként Miskolcon tölt.

Adrienne Párizsból érkezett egy tanévre a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumba. Most úgynevezett vendégdiákként tanul Miskolcon, a magyar nyelv megértése azonban egy cseppet sem okoz neki gondot, hiszen édesanyja magyar. Adrienne Franciaországban született, de a nyarakat Magyarországon töltötte, és édesanyja ügyelt arra, hogy otthon mindig magyarul folyjon a társalgás. A diáklány most három nyelvet beszél kiválóan: természetesen a franciát, a magyart, de az angolt is, mivel Franciaországban az angolt tanulta idegen nyelvként. Kell is a jó nyelvtudás, hiszen tolmács akar lenni. Tulajdonképpen azért döntött úgy, hogy egy tanévet Magyarországon tölt, hiszen tökéletesíteni szerette volna magyar nyelvtudását, meg persze azért is, mert szerette volna édesanyja országát, városát jobban megismerni.

Nagyobb az elvárás

– Nagyon jól érzem magam Miskolcon, de más itt iskolába járni, mint otthon – összegzi az első két hónap tapasztalatait Adrienne. – Franciaországban a diákok sok időt töltenek az iskolában, reggel 8-tól este 6-ig, és szombat délelőtt is kell iskolába menni. Sok óránk van, de a diákok tanulmányi átlaga mégis rosszabb, mert otthoni tanulásra már nem jut idő. És érdekes volt az is, hogy itt ünnepséget szerveztek október 23-a emlékére. Franciaországban semmit nem ünneplünk közösen az iskolában.

Adrienne szerint jobb a magyar oktatás, mert a diákok komolyabban veszik a tanulást, és a tanároknak is nagyobb az elvárásuk. Miskolcról pedig azt mondta, hogy bár nagyjából ismeri a várost, de most szeretné teljesen felfedezni. Különösen a főutca tetszik neki a hangulata miatt, és az, hogy közel van a városhoz a természet.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!