Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.01. 15:24

Arcok a megyéből - Most már operafesztivált (is) szervez

Miskolc - Ugyanazt csinálja majd mint eddig, csak kicsit „nagyobban”.

Miskolc - Ugyanazt csinálja majd mint eddig, csak kicsit „nagyobban”.

Tizenhárom év után váltott munkahelyet Némedi Varga Zoltán, ő lett az újonnan alakult Miskolci Kulturális Szövetség Nonprofit Kft. igazgatója. (A kft. a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. jogutódja.)

Tősgyökeres miskolci, az iskoláit is itt járta, a Miskolci Egyetem történész-muzeológus szakán szerezte első diplomáját. (Még akkor nem volt bölcsészkar az egyetemen, működött viszont már a Bölcsész Egyesület, amelynek nem sikerült megszereznie a jogot, hogy diplomát adjon. Némedi Varga Zoltán meséli, ők voltak az első évfolyam, akiket átvett annak idején az újonnan alakult bölcsészkar az egyetemre.)

A bölcsészdiploma megszerzése után az ELTE kulturális menedzser szakát is elvégezte, majd marketing- és reklámmenedzsernek is tanult a Miskolci Egyetemen. Közben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóságon kezdett el dolgozni, de nem történészként, hanem a múzeum menedzsereként, valamint a társmúzeumok referenseként és intézményvezetőként hat évig irányította a Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épületét.

Fröccskiállítás és fesztivál

– Sok-sok kiállítást és rendezvényt szerveztem – árulja el a múzeumi évekről. Főleg olyan kiállítások voltak ezek, amelyek a nagyközönséget vonzották, bízva abban, hogy a populárisabb tárlat később bevonzza a látogatót az „értékesebb” gyűjteményekre is.

Így mindig emlékezetes marad számára a szódatörténeti-, valamint a mobiltelefon kiállítás, ez utóbbi most éppen Szegeden van, majd Győrbe vándorol tovább.

– Egyik legnagyobb büszkeségem azonban a Fröccsfesztivál, ami már a kezdetek óta a „gyermekem” – mondja. Ő volt az egyik főszervezője a Múzeumok éjszakája rendezvénynek is, amely öt évvel ezelőtt a leglátogatottabb vidéki helyszín címet érdemelte ki, Zoltán szerint ebben az is közrejátszott, hogy az operafesztivállal egy időben zajlott az esemény.

Szerinte ez a siker kulcsa: a több rendezvény erősítheti egymást. És ez a kulcsszava új munkájának is.

Ezért találhatott rá az új feladat a kulturális szövetség élén, ahol nem csak az operafesztivál (illetve annak egy része, hiszen a fesztiváligazgatói poszt megmarad), hanem más rendezvények is hozzá tartoznak majd.

– Ugyanazt fogom csinálni, mint eddig, csak „nagyobban”. Szervezek, próbálom elérni, hogy a miskolci kulturális rendezvények együtt még hatékonyabban működjenek, mint külön-külön – magyarázza.

- ÉM-HM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!