Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.13. 14:50

Avas szálló: tárgyalnak az ügyben

Miskolc - A szállót 1999. december 31-éig fel kellett volna újítani, azóta csaknem 13 év telt el.

Miskolc - A szállót 1999. december 31-éig fel kellett volna újítani, azóta csaknem 13 év telt el.

Pontot tehet az Avas szálló ügyének végére a város vezetése: említette dr. Kriza Ákos polgármester hétfőn a sajtóval tartott beszélgetésen. (Az épület mintha bombatámadás érte volna, csúfítja Miskolc főutcáját.) A témáról mi is részletesen írtunk szerdán az Észak-Magyarországban, az önkormányzatot és az örökségvédelmi hivatalt megszólaltatva. Megtudhattuk, a tulajdonviszonyok rendezése céljából folyamatosan tárgyalnak az érintett felek: az önkormányzat, az Avas szálló tulajdonosa és a Miskolc Holding Zrt., de hogy mikor zárulhat az ügy, nem derült ki.

Megkérdeztük az önkormányzat szóvivőjét, hogy összefüggésben vannak-e a tárgyalások azzal, amit 2010-ben írtunk (az említett év márciusában a miskolci közgyűlés rendkívüli ülésén tárgyalta az Avas szálló ügyét, miután az épületet a korábbi szerződés szerint 2009 december végéig át kellett volna adni. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzatnak vételi joga van a félkész szállóra. A közgyűlés akkor úgy határozott, hogy 2011. március végéig haladékot ad a cégnek, ha annak tulajdonosa letesz 200 millió forintot óvadékként. Hogy később köttetett-e valamiféle egyezség a felek között, nem tudjuk, de az „ultimátum” már bőven lejárt.) Dobos Tímea a kérdésre így válaszolt: „A tárgyalások azzal vannak összefüggésben, hogy a város számára a lehető legkisebb hátránnyal járó megoldás szülessen.” További részleteket azonban nem kívánt elárulni.

Írtuk legutóbb azt is, hogy az épületet tulajdonló és annak felújítását végző Multicasa Consulting tulajdonosát is megszólaltatjuk (ígérte, nyilatkozik lapunknak), ám ez azóta sem sikerült.

Az épület kálváriája

Az Avas szállót 1997 végén (azaz 14 évvel ezelőtt) vásárolta meg a Multicasa Consulting, és kötelezettséget vállalt, hogy 1999. december 31-ig teljesen felújítja. Később (2005 novemberében írtuk) az önkormányzat beperelte a céget, hogy visszaszerezze az épületet. Ám a pert felfüggesztették, amikor aláírták a szerződést a Multicasa Consulting Kft.-vel, miszerint a tulajdonos mégiscsak felújítja az épületet. Később el is indult az építkezés, az építtetők folyamatosan megerősítették, tartani tudják a 2009. végi határidőt. 2009 őszén már ott a kétely az Észak cikkeiben, hiszen leállt az építkezés. A tulajdonos egy bizonyos vitára utal, ami az önkormányzat és közte húzódik: az épület megközelíthetőségét nehezítő transzformátorház elbontása kinek a feladata. A probléma megoldása hátráltatja ugyan az építkezést, de nem lehetetleníti el. A máig tartó leállás 2010 tavaszán következik be, amikor az építtető az örökségvédelmi hivatallal kerül összeütközésbe: a hivatal szerint nem az engedélyes tervek alapján épült a szálló egy bizonyos része. A határozat ellen fellebbezést nyújtott be az építtető.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!