Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.20. 17:54

Egyetemükért és magukért tüntettek a hallgatók

Miskolc - A felsőoktatási törvényjavaslat újragondolását, valódi reformokat követeltek az egyetemisták.

Miskolc - A felsőoktatási törvényjavaslat újragondolását, valódi reformokat követeltek az egyetemisták.

Több száz egyetemista tüntetett a felsőoktatási törvényjavaslatban foglaltak ellen csütörtökön délután a Miskolci Egyetem főépülete előtt. A megmozdulásra, amit a múlt heti hallgatói fórum felhatalmazása alapján szervezett a Miskolci Egyetemi Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzat (ME-HÖK) Gyöngyösről, Egerből és Sárospatakról is jöttek hallgatók, akik aláírtak egy petíciót, amiben a felsőoktatási törvényjavaslat újragondolását kérik. A transzparenseken a következők voltak olvashatók: „Oktatáspolitikát, ne politikát az oktatásban”, „Újragondolt reformokat”, „El akartok kergetni, így tovább”, „Reformokat, ne megszorításokat”.

Összetartozásuk jeleként a hallgatók elénekelték az Öreg diák dalát, majd felszólalások következtek. Mint Szaday Szabolcs, a ME-HÖK elnöke elmondta, azt várják a kormányzattól, hogy mint a jövő értelmiségét becsüljék meg a felsőoktatási hallgatókat, és ne taszítsák egy életen át tartó adósságba őket. A felsőoktatási reform a hallgatók szerint megszorítás, arra irányul, hogy röghöz kösse őket, miközben nem kínál életpályát. A tanulás mindenkinek joga kell legyen, és nem csak annak a szűk rétegnek, akinek van rá pénze. A többi felszólaló is hangsúlyozta: a kormány felsőoktatási politikája minden hallgatót hátrányosan érint, legyen az államilag finanszírozott vagy költségtérítéses, bújtatott formában vezeti be a tandíjat – ami a mai költségtérítés többszöröse is lehet –, amit a hallgatók többsége és a családjaik nem tudnak kifizetni.

A megjelentek követelték: vonja vissza a kormány a felsőoktatással kapcsolatos elképzeléseit, majd a hallgatók ovációja közepette feleresztették és a szelek szárnyára bízták azt a Hoffmann Rózsának címzett lufit, ami az oktatási reformot (vagyis annak nevezett „lufit”) jelképezte.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!