Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.18. 08:09

Fűtésdíj: megoldás lehet a korrekció

Miskolc - Mihő kft.: korábban is látták a problémát, és adtak is javaslatot a költségosztás módjára. Volt, aki élt vele.

Miskolc - Mihő kft.: korábban is látták a problémát, és adtak is javaslatot a költségosztás módjára. Volt, aki élt vele.A távhőszolgáltató cég tud a problémáról, de úgy gondolja, az új rendeleti szabályozás, amely gyakorlati tapasztalatokon és műszaki számításokon alapszik, megoldja majd a költségosztással kapcsolatos gondokat, tájékoztatta lapunkat a Mihő Kft. az Észak-Magyarországban hétfőn megjelentek kapcsán.

Arról írtunk ugyanis, hogy az újonnan felújított távhős lakásban élők egy része – az alsóbb szinteken, a saroklakásokban, az északi fekvésű lakásokban élők – panaszolják, jóval többet kell fizetniük a többieknél. Ahhoz ugyanis, hogy ne fázzanak, jóval nagyobb fokozatra kell állítaniuk a radiátorokat, így többet is kell fizetniük azoknál a „szerencsésebb fekvésű” lakások tulajdonosainál, akik alacsonyabb, vagy akár nulla fokozaton működtetett fűtőtestekkel érik el a kívánt hőfokot. Vannak olvasóink, akiknek az idényvégi elszámoláskor több tizezer forintot kellett a havi átalányhődíjon túl kifizetnie, míg a szerencsésebbek ugyanekkora összegeket kaptak vissza.

Korrekciós tényezők

Az idei fűtési szezontól lép életbe az a nyáron elfogadott kormányrendelet, ami a problémát orvosolná. A gond azokban a panelházakban jelentkezett, ahol fogyasztásarányosan történik az elszámolás. Lényege: a lakásokba költségosztót szerelnek fel, a mérők leolvasásáról, kiértékeléséről év végén gondoskodnak. Ez alapján derülhet ki, hogy melyik lakás mennyi energiát fogyasztott az épület összes felhasználásából. Szeptember elsejéig nem létezett jogszabály a költségosztás módjára, ezért a lakóközösségek esetén a közgyűlés határozott a módszerről. Az új rendelet korrekciós tényezők alkalmazására is tartalmaz előírásokat: a fűtési szempontból kedvezőtlen helyzetben lévő lakások hátrányát mérsékelnék.

A Mihő Kft. az Észak-Magyarországot úgy tájékoztatta, hogy a rendelet módosítása után is a lakóközösség kötelessége a szerződések módosítása. A rendelet betartását a távhőszolgáltató cég nem bírálhatja fölül. Ezért a kifogásokkal továbbra is a lakóközösség képviseletéhez kell fordulni.

Kötelező a rendelet

Megjegyezték, a Mihő Kft. korábban is ismerte ezeket a problémákat, és korábban is adott javaslatot a költségosztás módjára. Ahol ezt megfogadták, kevesebb probléma merült fel, mint ott, ahol figyelmen kívül hagyták. Most viszont a kormányrendelet kötelező, és részletekre kiterjedően megfogalmazza a költségosztás módszerét, valamint a jogokat és kötelezettségeket.

Kérdeztük, mi lesz azokkal a fogyasztókkal, akik korábban aránytalanul sokat fizettek. Tudják-e visszamenőlegesen kárpótolni őket?

A Mihő Kft. szerint ezt a kérdést is a lakóközösségeknek kell feltenni, hiszen a távhőszolgáltató cég nincs feljogosítva a lakóközösség által megszavazott költségarányok felülbírálatára.

Példák a korrekciós tényezőkre

földszint, ha nincs alatta helyiség -15%

lapostetős épületnél közvetlenül a tető alatt -20%

északi oldal 5%

fűtetlen földszinti helyiség fölötti helyiség -10%  

A korrekciók mértékei helyiségekre vonatkoznak, ha egy-egy helyiségre több feltétel is illik, összeadódnak

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!