Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.16. 17:15

Használt olaj: ne a lefolyóba!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A használt olajat ne a lefolyóba öntsük, inkább gyűjtsük össze, és adjuk le!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A használt olajat ne a lefolyóba öntsük, inkább gyűjtsük össze, és adjuk le!

Mit tegyünk a használt étolajjal vagy zsiradékkel, miután kisütöttük a rántott húsunkat? Több olvasónk is kérdezte ezt tőlünk, ezért utánajártunk a problémának. Annál is inkább, mivel a háziasszonyok egyre környezettudatosabbak, és a környezetvédelmi szervezetek kutatásaiból az derült ki, hogy egy liter csatornába öntött étolaj 1 millió liter vizet képes elszennyezni.

Közösen gyűjtik

A háztartásban összegyűlt használt étolajtól kétféle módon szabadulhatunk meg helyesen. Flakonban vagy üvegben összegyűjtve vagy elvisszük valamelyik MOL-benzinkúthoz, ahol átveszik tőlünk, vagy leadjuk valamelyik hulladékudvarban. A fővárosban már az a módszer is jól működik, hogy a társasházak lakói közösen gyűjtik a használt olajat, így ha 3 havonta 300 kilogramm vagy annál több gyűlik össze, a lakóközösség pénzt is kap a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-től, mely az olaj elszállításáról gondoskodik, tudtuk meg Eged Mátétól, a cég területi képviselőjétől. Ehhez szerződést kell kötni a céggel, mely hordókat is biztosít a gyűjtéshez. Igaz, ennek ára 5800 forint, de ha a ház szerződést bont, a hordót a zrt. visszavásárolja. Arra azonban vigyázni kell, hogy ételmaradék ne legyen a zsiradékban, de a szárazanyag- és víztartalma sem lehet több 1 százaléknál.

Ne a lefolyóba

A legrosszabb megoldás azonban, ha valaki a lefolyóba vagy a vécébe önti a használt zsiradékot. Ezzel nem csak a szennyvízcsövek dugulnak el, hanem a vizek is elszennyeződnek. Ennél már az is jobb megoldás, ha flakonba összegyűjtjük a használt olajat, és a szemeteskukába tesszük.

Vigyázat! Aki autójában üzemanyagként használja a konyhában már feleslegessé vált olajat, az jövedéki törvénysértést követ el.

ÉM-HE

Leadható

Ahol a használt zsiradék leadható

MOL-kutak

Miskolc (Búza tér és Vasgyár utca), Mezőkövesd, Tiszaújváros, Ózd, Kazincbarcika, Edelény, Sárospatak

AVE Miskolc Kft. hulladékudvarai

József Attila utca, Bogáncs utca, Lorántffy Zsuzsanna utca

Vidéken bármely hulladékudvarban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!