Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.06. 16:12

Holcim: Még nem zár be a gyár

Miskolc - Nincs szó gyárbezárásról – cáfolta a sajtóhíreket Márta Irén, a Holcim Zrt. kommunikációs igazgatója. Ezt annak kapcsán mondta el, hogy szerdán több sajtóban is az jelent meg: bezár a Holcim miskolci cementgyára.

Miskolc - Nincs szó gyárbezárásról – cáfolta a sajtóhíreket Márta Irén, a Holcim Zrt. kommunikációs igazgatója. Ezt annak kapcsán mondta el, hogy szerdán több sajtóban is az jelent meg: bezár a Holcim miskolci cementgyára. A kommunikációs igazgató azt hangsúlyozta az Észak-Magyarországnak, hogy nem zárják be a miskolci gyárat és a dolgozóikat sem bocsátják el, csak a hosszú ideje fennálló patthelyzetet próbálják a szerdai bejelentésükkel orvosolni. Azaz: szociális csomagot ajánlottak fel azon dolgozóiknak, akik munkahelyet szeretnének váltani, akik a távozás mellett döntenek.

A Holcim Hungária Zrt. ugyanis majdnem egy éven át úgy fizette közel 150, a Miskolci Cementgyárban dolgozó munkatársát, hogy a kialakult jogi helyzet következményeként le kellett állítania a termelést. Így az utóbbi hónapokban jórészt már csak karbantartási, állagmegóvási munkák folytak, így a dolgozók minden második hetet otthon töltöttek. Bár a műszakban dolgozók teljes havi alapbérüket megkapták, ám a korábbi műszakpótlékot nem, jövedelmük csökkent – ismertette Márta Irén. Nem tett jót a hangulatnak a tétlenség, a reménytelen várakozás sem, ez mentálisan is megterhelte a dolgozókat – fogalmazott a kommunikációs igazgató. Hozzátette: a régióban időközben új munkahelyek létesültek, így a szociális csomag abban is segíti a váltani kívánó munkatársakat, hogy a munkahelykeresés, az átmenet időszak gördülékeny legyen.

Ingatlan vs. ingóság

Mint ismert: a Miskolci Cementgyár körüli tulajdoni vita nyomán tavaly megszületett a legfelsőbb bírósági döntés, amely arról rendelkezett, hogy az ingatlanok egyrésze a Magyar Cement Kft. tulajdona, míg a rajta gyártóberendezések, eszközök és az ingatlanok másik része a Holcim Hungária Zrt.-é. A Holcim számos kísérletet tett arra, hogy a gyár üzemeltetése és a munkahelyek megtartása érdekében peren kívüli megoldást találjon a Magyar Cement Kft-vel – mondta a kommunikációs igazgató. Sajnos a jogi zsákutca megoldására tett összes javaslatot a Magyar Cement Kft. visszautasította – tette hozzá. Arról is kérdeztük Márta Irént, hogy meddig tudja a cég fenntartani ezt a helyzetet, azaz nincs termelés, de a náluk maradt alkalmazottakat fizetik. „Ezt nem tudom megmondani, a válság miatt az építőipar is nehéz helyzetbe került, de nem tervezzük a gyárbezárást. A tárgyalások zsákutcába vezzettek, de most jogi úton talán elérhetjük, hogy újra induljon a gyár” – válaszolta.

Azt is elmondta, hogy a dolgozók – a gyár által biztosított szociális csomag ismeretében – megfontolhatják, hogy maradnak vagy sem. Karbantartási, állagmegóvási, őrzési munkára 20-25 embert mindenképp megtartanak, ezenfelül mindenki megfontolhatja, szeretne-e továbbra is a Holcim alkalmazottja lenni. A dolgozók döntését a cég HR-s szakemberei tanácsadással segítik – tudtuk meg. Azt gondolom, Magyarországon egyedülálló, ahogy a cégünk gondoskodik munkatársairól – fogalmazott.

Példaértékű ajánlat

Azzal, hogy korrekt a Holcim által kínált szociális csomag, az egyik ott dolgozó is egyetértett. Ő példaértékűnek nevezte azt, amit a zrt. kínál azoknak, akik a távozás mellett döntenek. Nevét nem szerette volna adni a cikkhez, de elmondta: résztvett a szerdai dolgozói gyűlésen, ahol a Holcim vezetése tájékoztatta őket a jelenlegi helyzetről. Mint fogalmazott: a munkások meg vannak elégedve a munkaadói ajánlattal, méltányosnak tartják a kapható végkielégítést. Szerinte a cégnek csaknem 1 milliárd forintjába kerülhet, ha a dolgozóktól a beígértek szerint vállnak meg.

ÉM-NSZR


Miskolc – Megkönnyíti dolgozói távozását a Miskolci Cementgyárból a Holcim Hungária Zrt. Tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!