Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.08. 17:17

Kiszínezték a főutcát

Komolyan vették a gyerekek a felhívást: „Frissítsük fel krétarajzzal a színe vesztett, kopott térköveket Miskolc főutcáján!” Olyannyira komolyan, hogy még a szülők is kedvet kaptak a sétálóutca kiszínezéséhez, és amint a mozaik elkészült, vidám képek tárultak a főutcán sétálók szeme elé.

Komolyan vették a gyerekek a felhívást: „Frissítsük fel krétarajzzal a színe vesztett, kopott térköveket Miskolc főutcáján!” Olyannyira komolyan, hogy még a szülők is kedvet kaptak a sétálóutca kiszínezéséhez, és amint a mozaik elkészült, vidám képek tárultak a főutcán sétálók szeme elé.

Közel 60 gyerek rajzolt szombat délután a Miskolci Galéria előtti járdaszakaszon a „Nagy rajzolás” akció keretében.

– Mi csak maszatolunk – mutatja krétaporos kezét Varga Jázmin Jozefa és kishúga, Lili – Igazából a testvérem készítette a rajzot. A fiútestvérem – teszi hozzá.

Varga Dániel Jonatán, a fiútestvér is abbahagyja kicsit a munkát, és elmagyarázza, mi is az a zöld tekergő a járdán.

– Ez a kaméleon farka, de kicsit elrontottuk, mert egy kockát kékre színeztünk – mondja.

Majd elmagyarázza, mi volt a munkamódszere. Először papíron tervezte meg a képet, aztán annak segítségével színezték be krétával az utcát, kőről kőre.

– Sokkal szebb így a főutca – állapítja meg. – Visz egy kis kreativitást az életbe.

Pár méterrel arrébb a „Nagy rajzolás” legnagyobb alkotása már el is készült. A Munkácsy Mihály és a Herman Ottó Általános Iskola diákjai színeztek itt, Gergely Milán még a kezét törölgeti.

– Dolgoztunk vagy 15-en, de pontosan nem tudom – meséli. – A képet még az iskolában megterveztük. Van itt pillangó, nap, bárányfelhők, virágok, egy bohóc, autó és ház. A lányok egy madarat is rajzoltak ide, de az ég színezésébe a szülők is besegítettek. Szép lett – nézi végi még egyszer a hatalmas alkotást Milán. – Aki itt elsétál, mindenki örül neki.

Kicsit távolabb egy háromtagú csapat abba sem akarja hagyni a munkát. Kiderül, együtt akartak rajzolni egy közös képet, de aztán mindenki külön-külön kezdett hozzá a saját művéhez.

– Jó itt színezni – mondja Egerszegi Balázs. – A járókelők kérdezgetik, hogy mit rajzolunk, így jól el lehet velük beszélgetni. Rajzoltam egy pókot, most a pókhálóját színezem, de szeretnék még egy nagy darazsat is rajzolni.

Éliás István, a program főszervezője közben lefotózza az elkészült műalkotásokat, természetesen az alkotókkal együtt. Nem sok ideje van ránk, de azért elmondja, a „Nagy rajzolás” akció egy nemzetközi program része, melybe már évekkel ezelőtt csatlakozott a Miskolci Galéria. Most tulajdonképpen pixelrajzokat készítettek a gyerekek a térkövek kiszínezésével. de nem volt könnyű feladatuk, mert az utcakő durva, kemény anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!