Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.20. 15:55

Könyvtárosok Mezőkeresztesen

Mezőkeresztes - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok hagyományos őszi találkozóját október 25-én, kedden Mezőkeresztesen tartják.

Mezőkeresztes - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok hagyományos őszi találkozóját október 25-én, kedden Mezőkeresztesen tartják. A szakmai nap keretében Venyigéné Makrányi Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója a települési könyvtár 55 évvel ezelőtti kialakulására emlékezik, majd a mai együttműködési lehetőségekről tájékoztatja a résztvevőket. Ezt követően Lénárt Sándor József haditechnikai menedzser, az „Őszi ködben múló remények” – Mezőkeresztes 1596 című kötet szerzője a török elleni 15 éves háború egyik legnagyobb összecsapásáról, az 1596. október 22. és 26. között zajlott mezőkeresztesi csatáról tart előadást. Ezen a napon veszi fel a helyi könyvtár Tahy Olga mezőkeresztesi tanárnő nevét, ebből az alkalomból a résztvevők megkoszorúzzák a volt keresztespüspöki iskolaépület falán elhelyezett emléktáblát. Az ünnepség zárásaként délután 2 órától ifj. Nyitrai Péter orgonaművész ad hangversenyt a római katolikus templomban, a programban a 200 éve született Liszt Ferenc művei szerepelnek.

Mezőkeresztesen másnap is folytatódnak az ünnepi események: a híres csata emlékére október 26-án tartják a város napját. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi közgyűlés és koszorúzás után az Egri Vitézlő Oskola közreműködésével interaktív történelemóra keretében elevenítik fel a török elleni csata eseményeit.

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!