Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.25. 13:24

Megtalálták az utat a munkába

Miskolc - Az uniós program keretében olyan emberek is dolgozhatnak, akiknek még soha nem volt munkájuk.

Miskolc - Az uniós program keretében olyan emberek is dolgozhatnak, akiknek még soha nem volt munkájuk.

Több mint 1500, korábban tartósan munkanélküli ember jutott munkához az elmúlt években az unió által támogatott Út a munka világába című projekt keretében. Az országos projekt regionális záró rendezvényét kedden tartották a Népkerti Vigadóban. Lórántné Orosz Edit, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta: a program 2009-ben indult, és ez év október végén ér véget, több mint 1,5 milliárdos uniós támogatással. Kiemelt céljuk volt, hogy különösen a halmozottam hátrányos helyzetű embereket tudják visszavezetni a munka világába. A terveket minden téren túlteljesítették: a régióban 970 ember helyett több mint 2000-t vontak be a programba, és közülük 800-an vehettek részt valamilyen képzésen. Ami mindenképpen sikernek könyvelhető el, hogy a tanfolyamot az emberek 96 százaléka el is végezte. A „slágerszakmák” a nehézgépkezelő, kisgépkezelő, esztergályos, minősített hegesztő, dajka, bolti eladó voltak, de körülbelül 100 szakma közül választhattak a résztvevők. Több mint 1300 ember cégeknél tudott elhelyezkedni, a munkaadók ugyanis ebben az évben 70 százalékos bér és bérjárulék támogatásban részesültek. Az igazgató hozzátette: remélik, hogy a munka világába visszavezetett embereknek a kötelező foglalkoztatáson túl is lesz munkahelyük.

Van munkája

Derzsényi Istvánné 2006-ban veszítette el az állását, rajta is az uniós program segített. Mint fogalmazott, jókor volt jó helyen, amikor bekerült az uniós foglalkoztatási programba. Ő képzésen nem vett részt, de könyvtárosként hamar talált munkát, egy közhasznú alapítványnál. Itt egy évig dolgozhatott úgy, hogy az alapítvány bértámogatást kapott a munkaügyi központtól. De amikor letelt az egy év, Derzsényi Istvánné akkor sem esett kétségbe, mert egy héten belül talált másik munkahelyet, most már az új közfoglalkoztatási program keretében.

– Nagyon örülök, hogy különböző foglalkoztatási programok keretében szinte folyamatosan dolgozhatok – tette hozzá.

A cégeknek is előnyös

A vállalkozások is éltek a program nyújtotta előnyökkel. Gordos Tibor, a Korrekt Security ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, cége 250-260 embert foglalkoztat, közöttük a munkaügyi központ által támogatott embereket is. A gazdasági válság miatt ugyanis a munkáltatók kénytelenek kihasználni a számukra előnyös programokat, jelezte. Hozzátette: az ő cége évek óta kapcsolatban áll a munkaügyi központtal, hiszen oktatóközpontként is működnek. Így már a tanfolyamok során ki tudták választani azokat az embereket, akikből később jó munkatárs vált.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!