Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.21. 18:23

Potenciális robbantót fogtak az Avason

Miskolc, Avas - Ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat egy Klapka úti társasház lakóinak.

Miskolc, Avas - Ideiglenesen el kellett hagyniuk otthonaikat egy Klapka úti társasház lakóinak.

A cserkészeket és az üdvhadsereget kivéve gyakorlatilag minden hazai egyenruhás szervezet képviseltette magát pénteken délelőtt az Avason. Kiderült, a Terrorelhárítási Központ (TEK) arcukat maszk mögé rejtő tagjai, a tűzoltók, katasztrófavédelmisek, rendőrök, közterület-felügyelők, mentők azért verődtek össze olyan szép számban egy Klapka utcai társasház egyik lépcsőháza környékén, mert az egyik harmadik emeleti lakásban élő férfinál robbanószerkezetet kerestek – és valami arra emlékeztető szerkezetet találtak is.

A helybeliek elmondása szerint a 29 éves férfi hangosan azt kiabált a közelében lakóknak, hogy mindannyian meg fognak dögleni, mert felrobbantja az egész lépcsőházat, a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) és a TEK közös – ám meglepően szűkszavú – közleményéből viszont az derült ki délután, hogy a TEK „birtokába került információk alapján” fogták el a férfit.

Hogy nemcsak egy egyszerű – szerencsére általában vaklármának bizonyuló – bombariadóról volt szó, arról éppen az egyenruhások nagy száma árulkodott. A tűzoltók az érintett és a szomszédos lépcsőházak lakóit ideiglenesen „kimenekítették” az épületből – akik aztán a Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere által odarendelt buszon melegedhettek egész délelőtt – , a gázszolgáltató szakemberei pedig kizárták a gázt az érintett és a közelében lévő lakásokban.

Árulkodó jövés-menés

A ház egyik kilencedik emeleti lakója, Rácz Gyuláné és férje felháborodtak a történteken. Nem a hatóságok bánásmódját nehezményezték, az ellen nem lehetett kifogásuk, hanem hogy egy „hibbant alak miatt több száz embernek kerül veszélybe mindene”, és hogy beteg emberek kényszerültek elhagyni a lakásukat egy „narkós alak” miatt – mondták. Egy fiatalabb hölgy – akit a tűzoltók vertek fel álmából, és a robbantással fenyegető közvetlen szomszédjában lakik – is azt mondta, a fiatalember „fura” volt.

Nem sokkal ezután a rendőrség tűzszerészei is megérkeztek. Felmentek a lakásba, majd újra megjelentek járművük mellett, előszedték a repeszálló ruhát és a „szerszámkészletet” – egyedül ebből lehetett arra következtetni, hogy volt valami alapja a robbantással fenyegetésnek. A tűzszerészek alaposak voltak, másfél órát töltöttek fenn „kettesben” a szerkezettel, majd felmehettek a bűnügyi technikusok is – jeleként annak, hogy a közvetlen veszély elhárult. Nem sokkal ezután a tűzszerészek robbanóanyag-szállító járműve is megérkezett, de ez nem hajtott a házhoz, a lajtkocsira emlékeztető utánfutóval a melegedőbusz mellett parkolt le – azóta is rejtély, miként vitték el a hatóságok a szerkezetet. Kisvártatva egy bombakereső kutya is hetykén a helyszínre vontatta „kezelőjét”, és miután alighanem végigszaglászta a lakást, ugyanolyan vidáman távozott.

A kutya után az egyenruhások is megkezdték a fokozatos levonulást: először a TEK álarcosai ültek be Volkswagen Multivanjukba, majd a helyi rendőrök távoztak civil kocsijukon, aztán fél egy körül a tűzoltók is hozzáláttak lebontani kordonjaikat. A lépcsőházban azért még mozogtak rendőrök: ott jártunkkor az ajtó előtt egyenruhás őr állt, és éppen akkor léptek ki ketten egy – alighanem lefoglalt – számítógéppel és egy dobozzal, amiben bármi lehetett.

Szűkszavúan

A rendőrség az egész délelőtt tartó akcióról délután fél ötig semmilyen hivatalos információt nem adott közre, ekkor jelent meg a honlapjukon egy közlemény, amiből kiderül, hogy „a férfi lakásán – az elsődleges tűzszerészeti szakvélemény alapján – házilag készített olyan szerkezetet találtak, mely – felhasználása esetén – alkalmas lehet robbantásra, akár emberi élet kioltására, ezért a férfit a TEK munkatársai a városi kapitányságra előállították. A szerkezettel kapcsolatban további szakértői vizsgálatok szükségesek.”

A közleményből az is kiderül, hogy az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett megalapozott gyanúja miatt, és hogy az NNI nyomozói a gyanúsított lakásából a szerkezetet lefoglalták, és szakértők bevonásával megkezdték annak pontos vizsgálatát.

ÉM-SZP


2011. október 21-én a reggeli órákban a Terrorelhárítási Központ (TEK) – a birtokába került információk alapján – Miskolcon, az avasi lakótelep egyik Klapka utcai házánál elfogott egy 30 éves miskolci férfit.


Olyan házilag készített szerkezetet találtak a rendőrök Miskolc avasi városrészén, a Klapka utca 30. szám alatt egy férfi lakásában pénteken, amely alkalmas lehet robbantásra, akár emberi élet kioltására, ezért a férfit a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a városi kapitányságra előállították – tette közzé a rendőrség a police.hu honlapon.


Nagy erőkkel vonultak ki rendőrség, a mentő, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a terrorelhárítás munkatársai az avasi Klapka György utca egyik lakásához pénteken reggel. A Borsod Online helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!