Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.24. 14:42

Selyemrét: visszaszámlálás indul

Miskolc - 270 nap múlva nyílik a a felújított Selyemréti Strandfürdő – jelentette be hétfőn dr. Kriza Ákos.

Miskolc - 270 nap múlva nyílik a a felújított Selyemréti Strandfürdő – jelentette be hétfőn dr. Kriza Ákos.

Közel hat éve várnak arra a miskolciak, hogy megújuljon a selyemréti strand. A nagy medence – jelenleg ez az egyetlen medence – partján tábla hirdeti a fürdőberuházást. Mint arról az Észak-Magyarországban már többször beszámolt: a táblán csak a dátumot cserélték időről-időre, hiszen a felújításhoz szükséges pályázattal és a közbeszerzési eljárásokkal nem egyszer gondok voltak.

Éppen ezért kezdte úgy hétfői sajtótájékoztatóját Miskolc polgármestere, dr. Kriza Ákos: „Pozitív hírt szeretnék bejelenteni, elindul a Selyemréti Strandfürdő fejlesztése.” Mint elmondta: a megyeszékhely, évekkel ezelőtt, fent volt a hazai fürdővárosok térképén, ma ez másképp van, de azért dolgoznak, hogy újra ott legyen.

A selyemréti fürdő elmúlt hat évét hosszú kálváriának nevezte a polgármester. Elmondta: a látványtervek évek óta elkészültek, de egy kapavágás sem történt a területen. Hozzátette: egy éve, mikor átvette a város vezetését, kiderült, hogy az üggyel kapcsolatban számos jogi anomália van: például a közbeszerzés kapcsán, az önrész biztosításával kapcsolatban. A polgármester azt is hangsúlyozta, mostanra sikerült megtalálni a kivitelezőt, a Hajdúép Kft.-t, így 270 napon belül megnyílhat a felújított Selyemréti Strandfürdő.

Miskolctapolca is meglesz, valamint a belváros fejlesztése is folytatódik” – tette hozzá dr. Kriza Ákos. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a strandberuházás műszaki ellenőrzését a MIK Zrt. végzi majd. Mivel a MIK önkormányzati cég, így tulajdonosi szemléletet is visznek az ellenőrzésbe – fogalmazott.

3 év, 3 fürdő

A Selyemréti Strandfürdő fejlesztése közel 1 milliárd forintba kerül, melyhez az unió és az állam 491 millió forintot ad, az önrészt pedig a Miskolc Holding Zrt. biztosítja banki hitelből. A kivitelezők kiválasztása közbeszerzési eljáráson történt, így a 893 millió forintos ellenszolgáltatást megajánló HajdúÉp Kft-t hirdették ki győztesnek. Tutor Lóránt, a cég ügyvezető-igazgatója arról beszélt, fürdőépítésben nagy tapasztalattal rendelkeznek, 3 év alatt 3 ilyen jellegű beruházást végeztek. Azt is hangsúlyozta: a selyemréti strand, a maga 1728 négyzetméteres vízfelületével praktikus – fogalmazott – strandfürdő lesz.

Miskolci kivitelező indult-e a pályázaton, ha igen, szempont volt-e, hogy helyi vállalkozó nyerjen? – tettük fel a kérdést. Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Indult miskolci kivitelező, de rosszabb ajánlatot adtak.” Tutor Lóránt hozzátette: „A közbeszerzést az önkormányzatnak nem lehet úgy befolyásolnia, hogy helyi vállalkozót preferáljanak.” De megtudtuk azt is, a cég átjelenti a telephelyét Miskolcra, hogy a beruházásból származó árbevétele után itt adózzon. Illetve – a város kérésére – már felvették a kapcsolatot a miskolci kivitelezőkkel, alvállalkozókkal – mondta az ügyvezető.

A strandról:

A projekt keretében megépül egy 5 egységből álló termálvizes, feszített víztükrű, vízvisszaforgató-szürő rendszerű, összesen 1728 négyzetméter vízfelületű medencecsoport. Lesz dögönyöző medence, ülőmedence, 25 méteres úszómedence, csúszdamedence, 3 pályás csúszda, 3 tagú gyermekmedence.

ÉM-NSZR


Előzmények:

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!