Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.21. 12:59

Szeptemberben is élni kell valamiből

Miskolc - Sok egyetemistának már szeptemberben szüksége lenne az ösztöndíjra. De az csak októberben érkezik.

Miskolc - Sok egyetemistának már szeptemberben szüksége lenne az ösztöndíjra. De az csak októberben érkezik.

Egy nagycsaládos édesanya, akinek több egyetemista gyermeke is van, panaszkodott az Észak-Magyarországnak, hogy az egyetemi ösztöndíjak csak október közepén érkeznek meg, így a szeptemberi és október eleji fizetnivalókat igen nehezen tudja megoldani a család. Gondjuk nem egyedi, hiszen nagyon sok olyan hallgató tanul különböző felsőoktatási intézményekben, akik családjuktól nem számíthatnak anyagi támogatásra, és a különféle ösztöndíjakból kell megélniük. A Miskolci Egyetemen aziránt érdeklődtünk, miért nem kapnak már szeptemberben ösztöndíjat a rászorulók.

Törvény szerint

Hudák Tamás, a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzat alelnöke az Észak-Magyarországnak azt mondta, hogy a Miskolci Egyetemen a rendszeres szociális támogatásra, alaptámogatásra minden félév első hónapjában kell pályázniuk a hallgatóknak, tehát szeptemberben és februárban. Erre legalább két hét áll a diákok rendelkezésére. A szociális ösztöndíj bizottság tagjai ezután kezdik ellenőrizni és elbírálni a pályázatokat. Ez körülbelül egy hét a pályázatok nagy száma miatt, és emellett a hiánypótlásra is hagynak pár napot a hallgatóknak, így csak október elejére születik meg a végleges eredmény. Ebben a félévben október 7-én utalta az egyetem a szociális ösztöndíjat, mely - a számlavezető banktól függően - néhány nap múlva érkezett a hallgatók számlájára. Ezzel tulajdonképpen a bizottság eleget tett törvényi kötelezettségének, ugyanis a jogszabály október 10-ét jelöli meg az utalás utolsó napjának, tette hozzá az alelnök.

Nem lehet előbb?

Felvetettük: a felsőbb évesek miért nem pályázhatnak már az előző tanév végén, így szeptemberben megkaphatnák az ösztöndíjukat. Hudák Tamás szerint nincs értelme ketté választani az első évesek és a többi hallgató ösztöndíj-pályáztatását. A felsőbb évesek ugyanis már tudják, hogy működik a rendszer, így csak október közepén számítanak a pénzükre, továbbá nagyon sok hallgatónak megszűnik a hallgatói jogviszonya a nyár folyamán, illetve átsorolják őket költségtérítéses képzésre. Ezek mellett vannak olyan hallgatók is, akik különböző okokból a félévük passziválását kérik a regisztrációs héten. Ez azt eredményezheti, hogy szeptember elején olyan hallgatóknak is kiutalásra kerül a tavasszal megítélt ösztöndíj, akik már nem jogosultak arra szeptember elején. A kollégistáknak viszont annyi könnyítést nyújtanak, hogy elég november 15-éig, illetve április 15-éig kifizetni az aktuális félévre eső első 3 havi kollégiumi díjat, tehát akkor, amikor az ösztöndíjak már megérkeztek.

Válaszok az irodákban

Megtudtuk, a Miskolci Egyetemen jelen félévben több mint 1300 hallgató kap rendszeres szociális támogatást és/vagy alaptámogatást, ami körülbelül 20 millió forintot jelent havonta. Hudák Tamás hozzátette: a hallgatók és a szülők minden, ösztöndíjjal kapcsolatos kérdésükre választ kaphatnak a kari hallgatói önkormányzatok irodáiban, a Diák Irodában, ahol az egyetemi HÖK-iroda is működik, valamint a karok honlapján.

ÉM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!