Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.25. 13:59

Tornanádaska polgármestere előzetesben

Tornanádaska - Uzsorázással és más bűncselekményekkel gyanúsítja a rendőrség a férfit, feleségét és unokaöccsét.

Tornanádaska - Uzsorázással és más bűncselekményekkel gyanúsítja a rendőrség a férfit, feleségét és unokaöccsét.

Uzsorabűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt hétfőn őrizetbe vette a rendőrség Tornanádaska polgármesterét, feleségét, valamint a polgármester unokatestvérét – tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője. Az Edelényi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya gyanúsítottként hallgatta ki, majd bűnügyi őrizetbe vette a 38 éves Beri Tamást, aki ez év januárjától látta el Tornanádaskán a polgármesteri teendőket. A polgármester mellett 32 éves feleségét, valamint 28 éves unokaöccsét is őrizetbe vették.

A gyanú szerint Beri Tamás és felesége egy strómanon keresztül üzemeltette boltját a településen, ahol a község lakói a polgármester által meghatározott napi limit alapján élelmiszereket vásárolhattak hitelbe. A következő hónapban az adósoknak a felhalmozott, átlagosan 100 százalékos kamattal terhelt tartozásokat a családjuk részére folyósított segélyekből kellett megadniuk. A rendőrség adatai szerint a polgármester testvérét és unokatestvérét a közmunka program keretében gyakorlatilag arra alkalmazta az önkormányzatnál, hogy segélyfizetési napokon „rendet tartsanak” és biztosítsák a nyugodt körülményeket a bolti tartozások beszedésére, tette hozzá dr. Gaskó Bertalan.

A gyanú szerint Beri Tamás ez év júniusban a tartozásuk rendezése érdekében behívatott két helyi lakost, majd a jogosnak vélt tartozás kiegyenlítése érdekében az unokatestvérével tettleg bántalmaztatta őket. A rendőrök a gyanúsítottaknál és a tornanádaskai boltban házkutatást tartott, majd kihallgatásukat követően őrizetbe vették a három személyt. A rendőrség többek között uzsorabűncselekménnyel, közokirat-hamisítással, csalással, valamint önbíráskodással gyanúsítja őket, és kezdeményezi előzetes letartóztatásba helyezésüket.

Dr. Osváth István, a település körjegyzője munkatársunk kérdésére elmondta: a törvény értelmében a polgármester akadályoztatása esetén az alpolgármester veszi át az ügyek intézését. Tornanádaskán sem áll meg az élet, míg Beri Tamás nem tudja betölteni pozícióját, Toldi Béla, a jelenlegi alpolgármester helyettesíti hivatalában.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!