Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.13. 18:07

Újabb lépés a digitalizációs központ felé Ózdon

Ózd - Első számú jelölt Ózd a 4,5 milliárdos beruházás kapcsán.

Ózd - Első számú jelölt Ózd a 4,5 milliárdos beruházás kapcsán.

Közelebb került Ózd ahhoz, hogy a városban hozzák létre a tervezett digitalizációs központot. A régi vasgyár területén valósulhatna meg a 4,5 milliárd forint összértékű beruházás, amely több száz munkahelyet is biztosítana a fiatal értelmiségi rétegnek.

Államtitkári szintű egyeztetést tartottak Ózdon annak érdekében, hogy az észak-borsodi városban valósuljon meg a Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ. A több száz fő folyamatos foglakoztatását biztosító fejlesztés új értelmet adna az Ózdi Kohászat ma már csak kis részben használt törzsgyári területének. Fori Zoltán, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum projektmenedzsere elmondta: a logisztikai központ polcaira azokat az állami tulajdonú értékeket kívánják összegyűjteni, amelyek ma még különféle raktárhelységekben találhatók meg. Emellett egy digitalizációs központ is helyet kaphat Ózdon, ahol a nemzeti remekműveket tárolják majd a kor követelményeinek megfelelő formában.

Sokat ígérő helyszín

Szőcs Géza szakállamtitkár is részt vett a megbeszélésen, mint kiderült: van más jelentkező is a beruházásra, de Ózdot az első számú jelöltként kezelik.

- Szerencsés és sokat ígérő helyszín Ózd, ez a fő prioritás számunkra a digitalizációs központ felépítését illetően – fogalmazott az egyeztetésen Szőcs Géza. – Ettől a beruházástól a város nagyon sokat remélhet. Egyrészt jelentős uniós fejlesztési forrásokhoz juthat, amiből munkahelyeket teremthet. Emellett egy olyan presztízsre tehet szert a digitális kultúra egyik regionális központjaként, amely akár az országon túlnyúlva is hírnevet, renomét jelenthet ennek a településnek.

Munkalehetőség fiataloknak

A megyei közgyűlés alelnöke, az ózdi térség országgyűlési képviselője több hónapon keresztül lobbizott azért, hogy az észak-borsodi városban valósuljon meg a munkahelyteremtő beruházás, amely egyszersmind értelmiségi fiatalok számára kínálhat megélhetést.

- A digitalizációban való részvétel kitüntető szerep lehet Ózd számára – tette hozzá Riz Gábor. – Már csak azért is, mert a beruházás kapcsán nagyjából hétszáz ember foglalkoztatása valósulhat meg. Ők digitalizálni, archiválni, rendszerezni és kutatni fognak. Állandó munkahelyeket teremthet ez a projekt, de Ózdra érdemes lesz ellátogatni is. A tervek szerint ugyanis csak itt lehet majd megtekinteni fizikai valóságában néhány olyan műtárgyat, amelyet megőrzésre kap majd a város.

Ózd polgármestere szerint egy hatalmas lehetőség előtt áll a nagy munkanélküliséggel sújtott régió, ráadásul a húsz évvel ezelőtt bezárt kohászati terület ismét megtelhet élettel.

- A műemlék jellegű épületeink hasznosítása szempontjából is előnyös a tervezett beruházás – jelentette ki Fürjes Pál, Ózd polgármestere. – A régi gyár területén lévő ingatlanok kinyitása szintén fontos feladat. Az elmúlt néhány évben a befektetés szempontjából nem sok minden történt ezen a részen, ezért nem célszerű tovább arra várni, hogy majdcsak megjelenik néhány cég. Úgy gondoltuk, hogy most helyet adunk egy más jellegű funkciónak. A munkahelyteremtő vonzata pedig a legnagyobb érv a beruházás mellett.

ÉM – ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!