Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.10.28. 08:52

Veszteséges(ebb) lehet a távhőszolgáltatás?

Budapest, Miskolc - A miskolci hőszolgáltatást nem fenyegeti veszély az új árszabályozás miatt.

Budapest, Miskolc - A miskolci hőszolgáltatást nem fenyegeti veszély az új árszabályozás miatt.Több, távhőt is előállító erőműtársaság az Alkotmánybíróság előtt támadta meg azt az új árszabályozást, amely nem nyújt teljes fedezetet a költségekre, s így éves szinten 15-20 milliárd forint veszteséget okozhat a távhőtermelőknek. A földgáz alapon kapcsoltan áramot és hőt termelő erőművek korábban a kötelező átvételi rendszerben értékesíthették a megtermelt áramot a piacinál magasabb átvételi áron, ám ez a lehetőség az új szabályozással megszűnt. Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke, aki egyben a távhőtermeléssel megyénkben több helyen is foglalkozó Sinergy Kft. ügyvezető igazgatója is, elmondta: a beadvánnyal egyetért. A hővel kapcsoltan áramot termelő társaságok azt javasolják, hogy a távhőtermelőknek a ténylegesen indokolt költségeket ismerjék el az árban, enyhítsenek a támogatáshoz szükséges feltételeken, mivel az október elsejétől hatályos árak nem nyújtanak teljes fedezetet a költségekre.

A MiHő-nek nem gond

Megkérdeztük a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatát, a Miskolci Hőszolgáltató (MiHő) Kft.-t, hogy a társaság számőra okoz-e veszteségeket az új árrendszer. Pásztor Imre, a Miskolc Holding szóvivője elmondta, hogy az előzetes számítások szerint – 2010. évi termelési adatokkal kalkulálva, de a 2011. októberi adatok alapján végzett számítások szerint – a MiHő Kft.-re vonatkozó új rendeleti távhő termelői ár és távhő-ártámogatási rendszer, valamint a lakossági és külön kezelt intézményekre megállapított távhőszolgáltatói ár nem okoz veszteséget. Ez az ár egyébként megfelel a 2011. március 31-én érvényes távhőszolgáltatási díjtételek alkalmazásának, tehát a lakosság számára a rendelet értelmében ebben a fűtési idényben nem nő a távfűtés ára, mint ahogy az októberi adatok alapján az egész fűtési idényre vetítve összességében nem okoz majd veszteséget a Mihő számára sem.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!