Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 15:47

A miskolci zsaruk az NNI-nél is keményebbek

Miskolc, Avas - Az Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe sem vette, a miskolci rendőrök becsukatták az avasi bombagyártót.

Miskolc, Avas - Az Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe sem vette, a miskolci rendőrök becsukatták az avasi bombagyártót.

Még mindig kérdés, miért maradt hetekig szabadlábon az a férfi, aki miatt több száz lakót kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából, miután egy robbanószerkezetet találtak Klapka utcai lakásában. A bombagyártó végül mégis rács mögé került, de ehhez egy újabb bűncselekményt kellett elkövetnie, miközben a bombás ügyben még mindig nyomoznak ellene.

Október 21-én a Terrorelhárítási Központ információi alapján megszállták az egyenruhások a Klapka utca egyik panellakását: az egyik ott lakónál robbanószerkezetet találtak. A szódásszifonból és mobiltelefonból összeeszkábált eszköz az előzetes szakértői vélemény alapján robbanhatott volna, ebben az esetben egy méteres sugarú körben emberélet kioltására is alkalmas volt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást a férfival szemben visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűncselekmény miatt, de a férfit meghallgatása után még csak őrizetbe sem vették. Amikor arról érdeklődtünk, miként lehetséges, hogy a bombagyártó még csak egy éjszakát sem töltött rács mögött, holott más mögött már akkor becsapják a vasajtót, ha a járdára köp, Barta László, az NNI sajtószóvivője azt mondta, nem álltak fenn az őrizetbevétel feltételei.

Alap eddig is lett volna rá...

A szóvivő szavait az élet cáfolta, ugyanis emberünk újabb bűncselekményt követett el. Alig három héttel a bombás incidens után rongálás miatt a Miskolci Rendőrkapitányság őrizetbe vette a férfit, aki ezúttal alkoholos filctollal húsz autót firkált össze. Dr. Szabó József, a megyei bíróság szóvivője elmondta, a férfi ellen büntetőeljárás folyik, és eközben újabb bűncselekményt követett el, amelyek halmazatban kettőtől 12 évig terjedő börtönbüntetést érhetnek, tehát mind a bűnismétlés, mind a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll.

Dr. Martossy Györgyöt, a főügyészség szóvivőjét arról kérdeztük, miért csak az újabb bűncselekmény elkövetése után kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását az ügyészség, holott a robbanóeszköz eszkábálása is kettőtől nyolc évig terjedő börtönt ér, vagyis a szökés, elrejtőzés esélye korábban sem volt kicsi? Martossy György kifejtette: a visszaélés robbanóanyaggal bűncselekmény ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el, és még csak a férfi őrizetbevételére sem tettek indítványt. Bár a nyomozás felügyeletét a helyi ügyészségnek kellene ellátnia, erről a bűncselekményről még csak egy átirat sem érkezett a vádhatósághoz. A rongálás miatt azonban a Miskolci Rendőrkapitányság fogta le a bombást, a városi kapitány pedig már nem egyszer kifejtette álláspontját: ha valaki elkövet valamit, az számítson rá, hogy aznap éjjel nem a saját ágyában alszik.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!