Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.27. 17:52

Arcok a megyéből

Miskolc - Sikeresen segítette a szellemi híd megerősítését Bányiczki Lászlóné.

Miskolc - Sikeresen segítette a szellemi híd megerősítését Bányiczki Lászlóné.Bányiczki Lászlóné közművelődési tevékenységét ismerte el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Wlassics Gyula-díj odaítélésével. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztertől és Szőcs Géza kulturális államtitkártól vette át e nyár végén a kitüntetést.

A magyarságért

Az idén nyugdíjba vonuló Bányiczki Lászlóné 1971-től, 40 éve van jelen megyénk közművelődésében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet megalakulása, 1991 óta választott munkaköre a megyében élő hátrányos helyzetű néprétegek problémakörének feltárása, az itt élő kisebbségek és a határon túli magyarság kulturális törekvéseinek a segítése. "A legaktívabb együttműködést a Felvidékkel sikerült kialakítanom –jelentette ki Bányiczkiné. Évekig segítettem a jászói nyári egyetem, kezdetben a gombaszögi találkozók, az Egressy Béni Országos Színjátszó találkozó, a kassai Fábry és Kazinczy Napok, a szepsi, rozsnyói, rimaszombati körzeti szavalóversenyek, a rozsnyói Czabán Samu Napok, a Gömöri Kulturális Napok megvalósítását. Közreműködésemmel 2003-ban lett a Kassa megyei Megyei Közművelődési Intézet is egyik legfontosabb intézeti partnerünk.13 éven át a Dialógusok konferencián Felvidékről, Kárpátaljáról és Partiumból a velünk együttműködő szervezetek képviselői vettek részt."

A felvidéki Szövetség a Közös Célokért Társulás igazgatója, Pogány Erzsébet így ajánlotta be a minisztériumi kitüntetésre:" Nagyra értékeljük Bányiczki Lászlóné fáradhatatlan közbenjárását, szervező munkáját, szakmai tanácsait, amivel Miskolcról a megyével szomszédos határon túli magyar közösségek testvéri kapcsolatainak erősítését segíti." "Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szatmárnémetiben Működő Partiumi Alelnöksége a kapcsolatok kiépítése terén felbecsülhetetlen segítséget kapott a miskolci Bányiczki Máriától – írja felterjesztésében Muzsnay Árpád alelnök. Sikeresen megerősíteni és továbbépíteni tudtuk vele és általa azt az évszázadok óta létező szellemi hidat, mely Miskolcnak köszönhetően Szatmár és vidéke, a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései, valamint Kassa és vidéke közt Károli Gáspártól, Bethlen Gáboron és a Rákócziakon keresztül Kaffka Margitig rég járható volt."

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!