Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.16. 12:49

Átadólistán a megyei intézmények

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A megyei intézmények átadása is napirenden lesz a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A megyei intézmények átadása is napirenden lesz a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén. „Tájékoztató a Magyar Köztársaság Kormánya és a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke által kötött megállapodásról, a végszavazás előtt álló, a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatról, valamint a Kormány új típusú megye koncepciójáról szóló 1361/2011. (XI. 8.) Kormányhatározatról.” Ezt a címet viseli az a – dr. Mengyi Roland közgyűlési elnök által jegyzett – előterjesztés, amely a megyei intézmények állami tulajdonba adásáról szóló megállapodást taglalja. A megyei közgyűlés – a határozati javaslat szerint – rögzíti, hogy megtárgyalta a tájékoztatót és kellő számú igenlő voks esetén támogatja a napirendi ponthoz mellékletként csatolt megállapodást.

Ésszerűség, hatékonyság

Dr. Mengyi Roland – mások mellett – a következő indoklást fogalmazta meg a kormánnyal kötött megállapodáshoz: „A kormány az észszerűséget és hatékonyságot előtérbe helyező önkormányzati politikája keretében célul tűzte ki a megyei önkormányzatok feladatainak újradefiniálását, a hatékonyabb középszintű közszolgáltatások biztosítását és a megyei önkormányzatok adósságállományának konszolidációját. Ennek keretében miniszterelnök úrral 2011. október 3-án megállapodást kötöttem. Tekintettel arra, hogy a megállapodás a Magyar Köztársaság Kormánya és a megyei önkormányzat között jött létre, elengedhetetlen, hogy a közgyűlés a megállapodás tartalmát megismerhesse és a megállapodást támogassa. A megállapodás egy politikai szándéknyilatkozat, melyet politikai szereplőként kötöttek meg a megyei közgyűlések elnökei miniszterelnök úrral. A megállapodás a kormányprogramhoz hasonló szerződés, mely mindkét felet köti, egyben kötelezi őket a jóhiszemű eljárásra.”

Még nem szavaztak róla

Mint ismeretes, az Országgyűlés előtt zárószavazásra vár a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvényjavaslat, amely szerint: „a megyei önkormányzatok vagyona és vagyoni értékű joga, az általuk fenntartott intézmények, azok vagyona és vagyoni értékű joga, valamint a megyei önkormányzatok tulajdonában lévő jogi személyiséggel rendelkező, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a megyei önkormányzat tulajdoni hányada erejéig), alapítványa, illetve közalapítványa 2012. január 1-jén állami tulajdonba kerülnek, továbbá alapítói, fenntartói joguk a törvényben meghatározott szervekre a törvény erejénél fogva száll. A költségvetési szerveket szállítói tartozásukkal együtt veszi át az állam. Az állam általi átvétel alól kivételt képeznek a megyei önkormányzat és az állam által külön megállapodásban rögzített vagyonelemek. A megyei intézményátadásról szóló törvényjavaslat szerint a magyar állam 2011. december 31-ig átvállalja a megyei önkormányzatok adósságát.

 

Bizottság az átvételhez

A megyénként intézmény átadás- átvételi bizottság, valamint egészségügyi intézmény átadás-átvételi bizottság működik majd, akinek vezetője a kormányhivatal kormánymegbízottja, tagjai a megyei kormányhivatal főigazgatója, az intézményi biztos, a megyei közgyűlés elnöke, a megyei önkormányzat főjegyzője, valamint a Magyar Államkincstár területi szervének vezetője. A bizottság feladata a megyei intézmények átadás-átvételére vonatkozó megállapodás előkészítése. A megállapodást a megyei intézmények tekintetében a kormánymegbízott és a megyei közgyűlés elnöke, a megyei egészségügyi intézmények tekintetében a kijelölt szerv vezetője és a megyei közgyűlés elnöke és mindkét esetben az MNV Zrt. vezérigazgatója köti meg, 2011. december 31-ig.

 

ÉM-SZB


Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Az Észak-Magyarország hétfői lapzártakor még tárgyalt parlamenti döntés értelmében a megyei önkormányzatok, így a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei is az általuk működtetett intézményeket állami tulajdonba adják át. Cserébe a kormány átvállalja a megyék tartozásait. Mellékelt táblázatunkban sorba vettük azokat a megyei önkormányzati intézményeket, amelyeket érint(het) a változás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!