Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.04. 11:04

Becsukott szemmel nem tűrik...

Miskolc - "Nem a várost akarjuk megbénítani, csak figyelemfelhívásnak szánjuk a demonstrációt."

Miskolc - "Nem a várost akarjuk megbénítani, csak figyelemfelhívásnak szánjuk a demonstrációt."

Mindezt Balázs Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) megyei elnöke mondta a péntek délelőtti demonstráción. A tüntetést a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája szervezte országszerte, ehhez csatlakozott az FRSZ és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is. Az országban közel 120, megyénkben kilenc helyen tilatkoznak jelenleg is a Munka Törvénykönyvének várható változásai ellen. Tiszaújvárosban, Bánrévén, Károlyfalván, Sárospatakon, Hidasnémetiben, Gesztelyben és Miskolcon három területen tartanak félpályás útlezárást. A területfoglalásuk szombat reggelig tartt, de - várhatóan - a legtöbb helyen csupán estig maradnak a demonstrálók.

Kovács Ferenc szervezővel a miskolci Pesti úton beszélgettünk, ahol körülbelül 15-20 autó állta el a városba bevezető egyik sávot. Mint mondta: az autósok türelmesek voltak velük szemben, a reggeli csúcsban is sokan támogatásukról biztosították őket. Egyetlen sofőr volt, aki kiszólt, hogy szégyelljék magukat - tudtuk meg a szervezőtől.

Siker vagy sem?

Azt is elmondta: a Munka Törvénykönyvének tervezetében 73 pont van, amivel nem értenek egyet. Példaként említette: a kollektív jogokat csorbító- és a jövedelem kieséssel járó intézkedéseket, a munkavállaló véleménynyilvánítási szabadáságnak korlátozását. Megtudtuk: hétfőn a Liga rendkívli elnökségi ülést tart, ott eldöntik, hogy a mostani demonstráció mennyire volt sikeres, és ha nem, akkor hogyan tovább. De mint Kovács Ferenc fogalmazott: a végsőkig kitartanak.

Amikor azt kérdeztük, hogy számítanak-e arra, hogy tárgyalnak velük, vagy látnak-e reményt arra, hogy demonstrációjuk befolyásolhatja a döntéshozókat, a válaszuk mindkettőre nem volt. Rohonka Sándor, az MSZOSZ megyei képviselet ennek ellenére azt mondta: becsukott szemmel nem fogják hagyni, hogy felszámolják a szakszervezeteket. Hangsúlyozta: ez nem kormányellenes demonstráció, hanem a szakszervezetek jogaiért próbálnak kiállni. Beszélt arról is, hogy megyénk 23 országgyűlési képviselőjét nyáron meghívták egy fórumra, de csupán kettő ellenzéki képviselő ment el a rendezvényükre. "A jelenlegi kormánypárt nem ezt ígérte ellenzénkben" - fogalmazott. Mint mondta: nem adják fel, a képviselőket felkeresik majd fogadóóráikon, mert szeretnék megkérdezni tőlük, hogy tisztában vannak-e, a Munka Törvénykönyvének változásaival, és hogyan szavaznak majd a törvényről.

Rendben zajlik

A rendőrségtől kapott információ szerint a szakszervezetek által szervezett demonstráció, félpályás útlezárás rendben zajlik megyénkben. Gesztely környékén, a köd miatt azonban a szervezők lefújták a programot, de csatlakoztak a miskolciakhoz. A városon belül, ahol a köd miatt rosszabbak a látási viszonyok, rendőrök irányítják a forgalmat.

 

A rendőrségen is érdeklődtünk, mivel mind három miskolci demonstrációt a rendőrség biztosította. Azt az információt kaptuk: rendbontáseddig nem történt, torlódás sem volt, a demonstrálók csupán lassítják a forgalmat.    

Kovács Ferenc és társai ellátásról ismerősök gondoskodnak, teát, szendvicset visznek ki a három helyszínre. Mint a szervező hangsúlyozta: "Erősítőt nem kapunk..."

ÉM-NSZR


Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc – Megkezdődött a forgalomkorlátozással járó demonstráció Miskolcon is. A demonstráció november 04-én 07.00 órától vette kezdetét, és november 05-én 07.00 óráig tart.


Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) – Országszerte mintegy száz, a fővárosban 12 helyen tart ma félpályás útlezáró demonstrációt a LIGA szakszervezeti szövetség.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!