Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.18. 16:23

Bükkben honos fák a sínek mellé

Miskolc - Az idén négyszáz fát ültetnek a kivágottak pótlására, jövőre pedig még háromszázat.

Miskolc - Az idén négyszáz fát ültetnek a kivágottak pótlására, jövőre pedig még háromszázat.

Egy győri kapui, szakszerű faültetéssel végződött az a pénteki sajtótájékoztató, amelyet a Zöld Nyíl növényesítései programjáról tartottak a Városgazda Nonprofit Kft. telephelyén. A bemutató előtt Perecsenyi Attila, a cég ügyvezető igazgatója beszélt a részletekről: elkezdődött a villamosvonal felújítása és meghosszabbítása során kivágott fák pótlása, a feladatot a város megpályáztatta, és a városgazdák nyerték el. Minden kivágott fa helyett kettőt ültetnek majd, mondta az igazgató. Az idén négyszázat, jövőre még háromszázat ültetnek ki, kihelyezik a cserjéket is, ez utóbbiból még az idén 10 ezret.

Kutatóárkokat ástak

Négy fafajtát ültetnek el a Thököly utca és a Táncsics tér között: kőrist, hársot, csörgőfát és díszkörtét: a Bükk közeli területekre igyekeztek olyan fajtákat választani, amelyek őshonosak a hegyen.Heinemann Pál, az önkormányzat kertészeti feladatokért felelős főtanácsosa elmondta, már elkezdték a kutatóárkok ásását. Nincsenek könnyű helyzetben, mert mindenhol közművek vannak. (Az ásások húsz százalékát épp ezért meg is kellett ismételni.) Így csak úgy tudják megoldani a fatelepítést, ha védőgyűrűbe ültetik a fákat, hogy a gyökereik ne zavarják a vezetékeket. Négy fafajtát ültetnek el a Thököly utca és a Táncsics tér között: kőrist, hársot, csörgőfát és díszkörtét: igyekeztek olyan fajtákat választani, amelyek őshonosak a Bükkben. A maghajtástól számítva ötéves fákról van szó, az ültetéskor minőségi humuszt használnak.

Kétszer annyi

A cserjék a forgalomterelő szigetekre kerülnek, ezek örökzöld, lomblevelű növények lesznek. Az Újgyőri főtér környékére az egynyári virágfelületek helyettesítésére rózsafoltokat terveztek.

Felvetődött, miért nem ugyanoda ültetik az új fákat, ahol a korábban kivágottak voltak. Perecsenyi Attila válasza szerint az út miatt egy méterrel beljebb tervezik azokat, és mivel kétszer annyi fáról lesz szó, így máshová, így például az út másik oldalára is jutnak majd.

Kérdésünkre, miszerint mi lesz a Zöld Nyíl vonalán kialakított, és nem a most említett szakaszon található kis forgalomterelő szigetekkel: mikor ültetnek oda is növényeket. Az igazgató úgy válaszolt, azok beültetése is része a projektnek, jövő tavaszra terveik a munkát.

Hová, milyen fa?

Diósgyőrtől a stadionig: kőris és hárs       

Újgyőri főtértől a stadion Maratoni kapujáig: díszkörte

Újgyőri főtértől a Thököly utcáig: a meglévő fasorral azonos fajtájú: juhar, csörgőfa

 

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!