Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.07. 14:27

Csak politikai szándéknyilatkozat volt?

Miskolc - A szocialisták továbbra is vitatják a megyei vagyon állami tulajdonba adásának törvényességét.

Miskolc - A szocialisták továbbra is vitatják a megyei vagyon állami tulajdonba adásának törvényességét.

Az Észak-Magyarország október 18-i számában adtunk hírt arról, hogy a megyei önkormányzati szocialista képviselőcsoportja nevében Kormos Dénes frakcióvezető feljelentést tett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke ellen hivatali visszaélés bűntette miatt.

A feljelentés alapja volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Mengyi Roland – a többi megye vezetőjével együtt – október 3-án a fővárosban megállapodást írt alá a megyei önkormányzati intézmények állami tulajdonba adásáról jövő januári hatállyal. Az egyezség szerint a kormány – ellentételezésként – a megyei önkormányzatok adósságát vállalja át.

Nem volt szabályellenes?

A szocialisták szerint ez kimeríti a Büntető törvénykönyv hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel foglalkozó paragrafusait. Mindezek mellett – állítják – a megállapodás megyei közgyűlési felhatalmazás nélküli aláírásával különösen nagy vagyoni hátrányt okozott a megyei önkormányzatnak.

Mint megtudtuk, az MSZP frakció büntetőfeljelentése annak rendje és módja szerint megérkezett a megyei főügyészségre, de azzal helyben érdemben nem tudnak foglalkozni, mert az országgyűlési képviselők ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség illetékes eljárni. Így az anyagot továbbították az NNI-nek, ám további sorsáról még nincs információnk. Amennyiben megalapozottnak találtatnak a vádak, akkor kérhetik a Parlamenttől dr. Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését az eljárás lefolytatása idejére.

A büntetőfeljelentéssel párhuzamosan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnál – mint a megyei önkormányzat törvényességi felügyeleti szervénél – törvényességi ellenőrzési eljárást is kezdeményezett az ügyben az MSZP-frakció. Kormos Dénestől megtudtuk, hogy a beadványra megérkezett a hivatalos válasz, amelyet jogászaikkal értelmeznek és azt követően döntenek a hogyan továbbról. Erről a napokban hivatalos tájékoztatást is adnak. Nem hivatalosan azt tudtuk meg, hogy a megyei kormányhivatal álláspontja szerint nem történt törvénytelenség, amikor a megyei közgyűlés elnöke és a kormányfő megállapodás írt alá a vagyonátadás-átvételről, hiszen az egyfajta „politikai szándéknyilatkozatnak” tekintendő, amihez nincs szükség a közgyűlés jóváhagyására.

November 17-én dönthetnek

Ugyancsak írtuk, hogy a szocialista frakció rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, hogy nyilvánosan magyarázatot kérhessen a megállapodás vitatott körülményeiről a megyei közgyűlés elnökétől. A testület szervezeti és működési szabályzata szerint azonban a szocialisták kezdeményezése önmagában nem kötelező erejű, ahhoz kellene mondjuk a Fidesz-frakció támogatása. Ilyen azonban – mint megtudtuk – nem történt, sőt – Kormos Dénes elmondása szerint – választ sem kaptak beadványukra.

A megyei közgyűlés ez évi munkaterve szerint november 17-én lesz havi rendes ülése a megyei önkormányzatnak, amelyen a szocialisták feltehetik kérdéseiket. Feltehetően napirendi pont is lesz a vagyonátadás, amelyben így hivatalosan is állást foglal majd a megyei közgyűlés. Az elmúlt hetekben több más – Fidesz többségű – megyei önkormányzat közgyűlése is tárgyalta a vagyonátadást, így utólagosan igent mondott a kormánnyal kötött megállapodásra – többek között – a Hajdú-Bihar Megyei, a Győr-Sopron Megyei és a Pest Megyei Önkormányzat is.

Alkotmánymódosítás is kell hozzá

A helyi viták és döntések mellett a megyei egészségügyi, oktatási, kulturális szociális intézmények állami tulajdonba adásának lebonyolítása érdekében az országgyűlés is tárgyal. Az alaptörvényt és az önkormányzati törvényt is módosítani kell hozzá.

ÉM-SZB


Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés az MSZP vádja a fideszes dr. Mengyi Roland ellen.


Rendkívüli megyei közgyűlés összehívását kezdeményezi a testület szocialista frakciója, mert – véleményük szerint – a közgyűlés fideszes elnöke törvénytelenül járt el, amikor megállapodást írt alá a kormánnyal a megyei fenntartású intézmények állami kezelésbe adásáról 2012. január 1-jei hatállyal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!