Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.16. 08:16

Csődben a vidékfejlesztés

Hernádszentandrás - Néhány órával a beadási határidő előtt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Abaúji térségben települések tucatjai eshetnek el a reménybeli támogatástól, mivel nagyjaink képtelenek voltak garantálni számunkra a pályázás alapvető feltételeinek biztosítását.

Hernádszentandrás - Néhány órával a beadási határidő előtt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Abaúji térségben települések tucatjai eshetnek el a reménybeli támogatástól, mivel nagyjaink képtelenek voltak garantálni számunkra a pályázás alapvető feltételeinek biztosítását.Lehet kritizálni a Leader típusú fejlesztési folyamatot elméletben, de működésképtelenné és technikailag is elérhetetlenné tenni a gyakorlatban, egyike a legnagyobb bűnnek, melyet a magyar vidék ellen jelenleg el lehet követni…

Úgy tűnik, Magyarországon hosszú évek alatt sem sikerült megteremteni a személyi, technikai, és számos gyakorlati feltételét annak, hogy a „vidékfejlesztés” ne csupán jól hangzó frázis legyen.

A magyar valóság az, hogy a vidék legnagyobb ellensége, felzárkóztatását hátráltató tényezője, a mindenkori kormányzat által „félrevezérelt”, működésképtelen, minősíthetetlen színvonalat produkáló pályázati adminisztráció.

Az emberi agy számára lassan értelmezhetetlenné váló, öncélú kiírások, adatlapok, kérdések, csatolandó mellékletek olyan elméleti konstrukció torzszülöttjei, melyek ráilleszthetetlenek az irodai falakon kívüli valóságra.

El kell dönteni, 2011-ben mi a fontosabb Magyarországon:

Védeni a „mundér becsületét”, igazolni az igazolhatatlant? Nézni, hogyan akad fenn a pályázati rendszeren számos nagyszerű ötlet, és a vidékben ott lüktető tenni akarást hogyan tereli a passzivitás, a kiábrándultság irányába pontosan az elméletileg a segítségére életre hívott struktúra…?

Vagy végre létrehozni egy gyakorlatban is működő rendszert, mely megoldást, segítséget jelent, és nem öli meg a vidék maradék erejét, nem teszi hiábavalóvá a vidéken még értelmezhető Munka fogalmát…

2011-ben elfogadhatatlan és felháborító, hogy az informatikai rendszer bénultsága miatt egy pályázat beadási időszakának utolsó napján lehetetlenné válhat a munkavégzés, beadhatatlanná válhatnak ennek köszönhetően olyan kezdeményezések, melyek a fényt jelenthetnék annak a bizonyos végeláthatatlannak tűnő alagút végén…

Számos településvezetővel egyetemben várjuk a választ arra a kérdésre, hogy „mire számíthatunk egy olyan Magyarországon még, ahol az ABC sem megy zökkenőmentesen…?”

Hernádszentandrás, 2011. november 15. 21.54

Üveges Gábor

Hernádszentandrás polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!