Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.03. 14:48

Életellenes támadás esetében jogos a fegyverhasználat

Miskolc - Bizonyos szituációkat csak lőfegyverrel lehet megoldani, mondta a Rendőrtiszti Főiskola tanára.

Miskolc - Bizonyos szituációkat csak lőfegyverrel lehet megoldani, mondta a Rendőrtiszti Főiskola tanára.

„Nem kétséges, hogy a szituációt, amiből az ügy kiindult, lőfegyverrel kellett, lehetett elhárítani”, mondta munkatársunknak prof. dr. Finszter Géza nyugalmazott rendőr ezredes, egyetemi tanár, a Rendőrtiszti Főiskola Alkotmányjogi és Közigazgatási Jogi Tanszékének oktatója, amikor arról kérdeztük, mit szól azokhoz a hangokhoz, amelyek szerint a Miskolcon, a tiszti bérházban halálosan megsebesített férfival szemben a járőrök indokolatlanul keményen léptek fel?

Mint Finszter Géza elmondta, a rendőr jogosan használja a fegyverét, ha életellenes támadást hárít el, márpedig ebben az esetben erről volt szó, hiszen a férfi, mielőtt géz-riasztófegyveréből a rendőrökre is rálőtt volna, csavarhúzóval fejbe szúrta, nyílpuskával mell- és szájüregen lőtte volt élettársát.

A rendőri fellépés keménységének indokoltságát kétségbe vonók szerint a rendőröknek látniuk kellett volna, hogy nem éles lőfegyverből tüzelnek rájuk, Finszter Géza viszont úgy véli, nincs igazuk; nem lehet elvárni az éles szituációban, azonnali döntéshelyzetben lévő rendőröktől, hogy megkülönböztessenek egy éles lőfegyvert egy ahhoz a legapróbb részleteiben is hasonló, de ártalmatlanabb replikátumtól.

Arra a kérdésünkre, hogy a rendőrség rendelkezik-e olyan nem halálos eszközzel, amivel ilyen szituációkban hatékonyan léphetnek fel, Finszter ezredes nemleges választ adott. Bár folynak kísérletek, vannak törekvések, hogy a rendőröket olyan eszközökkel szereljék fel, amelyek cselekvőképtelenné teszik a támadót anélkül, hogy az életét komolyan veszélyeztetnék, de ezek általában nem elég hatékonyak, ezért nem is használják ezeket, mondta. A rendőröket különben sem lehet többféle eszközzel felszerelni, a rendelkezésre állók közül nyilván a leghatékonyabbat kell választani, marad tehát a maroklőfegyver, amihez viszont – szolgálati áganként eltérően – úgy kell megválasztani a lövedéket, hogy az a támadót megállítsa, mondta még el Finszter Géza.

ÉM-SZP


Öt, rendőrségi szolgálati fegyverből kilőtt lövedék találta el azt a férfit, aki barátnője életére tört.


A barátnőjét csavarhúzóval és nyílpuskával megsebesítő férfi hozzátartozói kilencmillió forintot követelnek a rendőrségtől.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!