Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.02. 12:46

Keressük a Prima Díj közönségdíjasát! (I. rész)

B.-A.-Z. megyei Prima Díj: a Magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjei.

B.-A.-Z. megyei Prima Díj: a Magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjei.Kik nyerik a B.-A.-Z. megyei Prima Díjat 2011-ben? És ki lesz a különdíjas? A VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete elnöksége minden évben meghirdeti a Prima Díjat, amellyel a megye kulturális, tudományos, oktatási és sport életének legkiválóbb képviselőit ismerik el.

A megyei PRIMA Díj várományosai 3 kategóriában indulnak és minden kategóriában 3 jelölt verseng a legjobbnak járó kitüntetésért. A kategóriák győztesei 2011. november 12-én a Miskolci Nemzeti Színházban a nagyszabású megyei Prima Gálán vehetik át az egymillió forintos pénzjutalmat és a Prima díjasoknak járó Mancs szobrot. A szakmai elismeréseken túl a közönség által legjobban kedvelt személyiség különdíjban részesül.

Hogy ki a legérdemesebb a Prima Közönségdíjra, az Olvasóink szavazatán is múlik!

Az alábbiakban a Magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjeit mutatjuk, s a héten a másik két kategória jelöltjeit is megismerhetik. Önöknek csak annyit kell tenni, hogy elolvassák a bemutatkozó sorokat és eldöntik, kire adják le a voksukat. Ezt követően vágják ki az Észak-Magyarországban megjelenő szavazószelvényről a kiválasztottról szóló részt és küldjék be a VOSZ címére (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 80.). Szavazatukat leadhatják a [email protected] e-mail címen is (egy e-mail címről csak 1 szavazatot fogadnak el), illetve interneten a www.voszborsod.hu honlapon 2011. november 8-ig.

A Magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjei

Dr. Sándor Zoltán

Az 1954-ben született dr. Sándor Zoltán a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója. Zenei tanulmányait a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte zongora szakon (1968 –1972), majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete zongora – szolfézs- és általános iskolai énektanár szakon folytatta (1972–1975). Ezt követően középiskolai énektanár, karvezető és zeneelmélet tanár diplomát szerzett. 1978-ban részt vett Eric Ericson mesterkurzusán Bécsben. 2004-ben DLA fokozatot szerzett. Tanulmányai mellett 1975- től oktat. A miskolci Egressy Béni Zeneiskolán kezdett zongora tanárként, majd a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán korrepetítor volt. 1979-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete (ma Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete) tanára, 1989-től tanszakvezetője, 1992-2001 között, majd 2005-től igazgatója. Számos énekkar kötődik a nevéhez, akikkel a különböző rangos versenyeken kiváló eredményeket ért el. 1984-től tagja a Miskolci Hassler Énekegyüttesnek 1994-től több lemezfelvétel elkészülte kötődik a nevéhez többek között a Hassler Énekegyüttessel és a Bartók Kórussal. Díjai és kitüntetései közül Miskolc város Reményi Ede zenei díját emelnénk ki 2004- ből, míg a Miskolci Gyémántok díját tavaly vehette át.


Dr. Szabó Emese

A Miskolcon született dr. Szabó Emese, a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Az orvosi diplomát Debrecenben szerezte 1986-ban, majd a B.-A.-Z. Megyei Kórházban kezdett dolgozni. 1990-ben csecsemő- és gyermekgyógyász, 1994-ben mozgásszervi rehabilitációs vizsgát szerzett. Tanulmányai során megismerte a rehabilitáció fogalmát. A hátrányos helyzetű, fogyatékos gyermekek állapota, szociális, társadalmi megkülönböztetése egyértelművé tette számára, hogy tenni kell valamit, hogy az európai gyermekekhez hasonlóan ők is egyenlő eséllyel élhessenek a társadalomban. A „GYERE” Gyermekrehabilitációs Alapítvány munkájába 1991 alapításakor kapcsolódott be a Gyermekrehabilitációs Osztály orvosaként, 2003-tól osztályvezető főorvosként. 2002-től az alapítvány kuratóriumi elnöke. A rehabilitációt team munkában végzik. A team tagok és külső segítők együttműködésével eljuttatták a gyermekeket színházba, bábszínházba, kirándulni. Céljuk az integráció elősegítése, a kulturális és természeti értékekkel való megismerkedés, mozgásterápia, sport lehetőségének biztosítása, az önellátás tanítása volt. A rehabilitációs munka során szorosan együttműködnek a 10-es számú Petőfi Sándor Általános Iskola Kórházi Tagozatának pedagógusaival, biztosítva a tartós kórházi kezelésre szoruló gyermekek tanulmányainak folytatását. A fogyatékos gyermekek szeretetét aktív segítését, a rehabilitáció fontosságát igyekszik továbbadni tanítványainak, védőnő, gyógytornász hallgatóknak és szakorvos jelölteknek. Munkájukról több publikáció jelent meg és csaknem 100 tudományos hazai és nemzetközi előadásban számolt be.


Barna György

Barna György Miskolcon született, gyermekkorát a Szinva patak, a malomkert és a Vörösmarty utcából nyíló mester utcák környéke határozta meg. Bevallása szerint mint rendes „utcagyerek” egyre tovább merészkedve ismerkedett a várossal és illet ott lennie, ha valami történt, legyen az az égő Avasi kilátó, vagy amikor cirkusz érkezett a Búza térre. Az akkori, és azt követő Miskolcok nagyban alakították az életét és valahol így lett végleges az a sajátos viszony a várossal és lakóival, ami a mai napig is meghatározza a dolgait. Egy rövid időre Budapestre került, hogy – a családi hagyományoknak megfelelően – többek között a Gundelben és a Nemzeti szállóban vendéglátósnak tanuljon. Tanulmányai után aztán Miskolcon, 1966-tól a városi vendéglátó vállalat üzleteiben dolgozott. 1973-ban, élete nagy lehetőségeként – 25 évesen – rá bízták az akkor épült Tokaj Vendéglátóházat. Az azóta eltelt 38 év során ebben az épületben, és innen kiindulva sok minden történt vele. A vendéglátás ugyanis számára a szó eredeti jelentése szerinti sajátos lehetőséghez adott keretet, ezért a Tokajban – az étel ital kínálaton túl – folyamatosan sok minden más is volt a kínálatban. A rendszerváltás aztán elsodorta a tisztességes vendéglátás lehetőségét és ezért – jelentős pályamódosítás után – kialakultak élete új szakaszának meghatározó elemei a Bakery Pékség, amelynek jövedelme és a Lézerpont Stúdió lehetőségei adta keretek között egy sor új dologgal folytatódhatott a „Tokaj Művek” hagyománya. Majd jött a szerinte legjelentősebb vállalkozása, a Lézerpont Látványtár 2008. évi megnyitása, ahol a 40 éves gyűjtés eredményeként megtalált–megőrzött kultúrtörténeti értékeket sikerült 10 kiállítási témacsoportba rendezve a nagyközönség számára látogathatóvá tenni.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!